Aa

Aa

Особе са аутизмом не смеју бити заборављене

Особе са аутизмом не смеју бити заборављене

Читај ми

БЕОГРАД - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ове године одвојило је 400 милиона динара за помоћ за 122 најнеразвије општине за појачавање услуга у заједници, а једна од њих су дневни боравци за децу са посебним потребама, међу које се сврставају и деца са аутизмом, изјавио је данас ресорни министар Александар Вулин.

Он је посетио стационар у оквиру Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју и истакао да су особе са аутизмом део нашег света, да морају да буду видљиве и да не смеју да буду заборављене.

"У овај дом Министарство је уложило близу четири милиона динара. Наставиће да улаже, све до добијања лиценце и све до задовољавања свих потреба наших корисника. Ми ћемо као Министарство, али и као читаво друштво, морати на првом месту да радимо на повећавању сензибилитета према особама са аутизмом", рекао је Вулин.

Истакао је да је у Србији било нежељених догадајаја, као што је избацивање аутистичног дечака из позоришта у Нишу, што не сме да се понови.

"За то није потребан новац, посебна обука, политичка воља, за то је потребно само да будемо људи и ништа више од тога", нагласио је министар.

Он је навео да му је драго када може да обиђе неку од институција која се на "овако примерен начин" односи према особама са аутизмом, њиховим породицама.

"Особа са аутизмом има право, потребе, жеље, наде, као и било ко од нас. То морамо да поштујемо и морамо као друштво и као држава да учинимо све што је до нас, да њихов живот, ако већ није био фер према њима и њиховим породицама, бар да буде бољи, праведнији", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је жеља да се деца са аутизмом што дуже чувају у биолошкој породици.

"То је најбоље место, а друго најбоље место јесу домови као што је овај, где воде рачуна о њима. Цело друштво мора да буде ту и данас је само дан када треба да се подсетимо на особе са аутизмом, али не смемо да дозволимо да ово буде њихов једини дан", рекао је Вулин.

Председник Управног одбора "Аутизам Србија" Весна Петровић подсетила је да је данас Светски дан аутизма и рекла да је задатак јачање свести грађана, медија и доносиоца одлука да је аутизам врло специфичан проблем и да особе са аутизмом морају да буду у потпуној социјалној и друштвеној инклузији.

"Вечерас ће у Београду поводом Светског дана аутизма бити осветљено неколико важних институција, то је светска кампања и са поносом смо се придружили, да покажемо да аутизам постоји, да је необичан, али да није страшан и да у свим државама мора да се поправи систем, како би особе са аутизмом и њихове породице достојанствено живеле", рекла је Петровић.

Директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју Петар Јорданов истакао је да Министарство рада финансира његову установу и да је препознало њене проблеме, потребе и уложило средства, што је битно за кориснике.

"Око 52 запослена се много боље сналазе у новим условима и много је бољи и квалитетнији рад са корисницима. Најбитније је да је Министарство одвојило средства за комплетну адаптацију тоалета, купатила, купљене су нове шкољке од нерђајућег челика, раније смо у тоалетима имали и тешке повреде и ломљења шкољки, сада до тога не може да дође", рекао је Јорданов.

Додао је да су такође огромна средства уложена су у видео надзор, технику, адаптацију кухиње, као и да је са министром разговарао о новим потребама, које се односе на евентуално проширење објекта, повећање стандарда, капацитета и комодитета за кориснике.