Aa

Aa

Онлајн конференција “Дијалог са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања”

Онлајн конференција “Дијалог са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања”

Онлајн конференција “Дијалог са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања”

Читај ми

„Република Србија успешно се изборила и наставља да се бори са свим изазовима које је донела пандемија корона вируса, а најважнија борба коју је наша земља добила у току пандемије, поред набавке довољне количине свих вакцина за комплетну имунизацију наших грађана, јесте очување радних места“, навела је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на онлајн конференцији “Дијалог са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања”.

 

Конференцију су организовале Немачко - српска привредна комора (AHK Србија), Француско - српска привредна комора (CCIFS) и Kомора италијанско - српских привредника (CCIS).

 

Министарка Кисић Тепавчевић истакла је да очување радних места представља изузетан успех Србије у околностима у којима су се чак и неке од најразвијенијих земаља тешко сналазиле. Како је рекла, Министарство и Влада Републике Србије ће се и даље најснажније борити за побољшање пословног амбијента, а самим тим и за нова радна места и очување постојећих.   

 

„Један од најважнијих задатака у наредном периоду биће и наставак сузбијања сиве економије, чему ће значајно допринети измене и допуне Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Према речима министарке, током 2020. године извршено је преко 62.000 инспекцијских надзора из области радних односа и безбедности и здравља на раду. Затечено је скоро 6.000 лица у фактичком раду – раду на црно, што је за 54% мање него у 2019. години.  После надзора, послодавци су засновали радни однос са 4.072, односно са 68% лица која су била затечена на раду на црно. Поднето је скоро 4.000 захтева за покретање прекршајног поступка и 40 кривичних пријава, а укупан износ изречених новчаних казни по поднетим захтевима за покретање прекршајног поступка износи готово 260 милиона динара.

 

Министарка је као добар пример у сузбијању сиве економије навела  реформу сезонског запошљавања у пољопривреди која је успешно спроведена применом Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима и додала да се ради и на припреми нацрта закона којим ће се проширити обухват реформе сезонског запошљавања на сектор грађевине, туризма и угоститељства и на помоћ у кући. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић истакла је да је поједностављење издавања дозвола за рад предуслов за стварање повољнијег пословног окружења и привлачења страних инвестиција, што је постигнуто  изменама Закона о запошљавању странаца.

 

Како је навела, у оквиру система политике запошљавања креирају се и реализују мере активне политике запошљавања, са циљем унапређења запошљивости незапослених лица и подстицања запошљавања. 

 

Министарка је истакла и важност доношења Стратегије запошљавања за период 2021-2026. чији је главни циљ омогућавање континуираног раста запослености, а у току је и израда пратећег Акционог плана. Подсетила је и да је Министарство почетком године објавило и Водич за безбедан и здрав рад од куће, који послодавцима даје практичне смернице и препоруке.

 

„Министарство ће наставити са изменама и унапређењем законодавства у оквиру Поглавља 19, које обухвата област безбедности и здравља на раду. Циљ нам је да се створи добар пословни амбијент у коме ће послодавци моћи да унапреде своје пословање и да при томе унапреде услове рада за запослене“, закључила је проф. др Кисић Тепавчевић.

 

У оквиру онлајн конференције “Дијалог са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања” стручњаци из Сектора за рад и запошљавање, Управе за безбедност и здравље на раду и Инспектората за рад одговарали су на питања представника Немачко - српскe привредне коморе, Француско - српске привредне коморе и Kоморе италијанско - српских привредника.