Aa

Aa

Округли сто о могућностима ангажовања грађана на јавним и добровољним радовима

Округли сто о могућностима ангажовања грађана на јавним и добровољним радовима

Читај ми

БЕОГРАД - Од 56 земаља у свету у којима се спроводи и пажљиво прати волонтерски рад, Србија се налази на 45 месту, а постоје механизми којим би се подстакао волонтерски рад и један од начина је доношење и унапређење законске регулативе у тој области рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је отварајући Округли сто "Потребе и могућности масовног ангажовања грађана, нарочито младих, на јавним и добровољним радовима", који под покровитељством министарства организује Удружење учесника омладинских радних акција и волонтера Србије, рекао да нема волонтерског рада без солидарности, као и да оно представља пожељни облик друштвеног понашања.

Вулин је рекао да министарство настоји да се што пре дође до законских решења у тој области и да је идуће недеље планиран састанак радне групе коју чине представници тог, али и Министарства омладине и спорта.

"Свакако другачије не можемо да поправимо ситуацију када је у питању област волонтерског рада, а у сарадњи са другим министарствима, уз подршку удружења, размену искустава са онима који су учествовали у радним акцијама, сви заједно можемо да урадимо нешто и сигуран сам да ћемо то учинити врло брзо. Трудићемо се да то учинимо што пре, да будемо спремни и за непогоде и све друге активности", рекао је Вулин.

Како је казао, циљ је да се нађе законски оквир како би грађани могли своју доброту и кроз тај организовани начин да покажу.

Такође је нагласио да је важан организован приступ волонтерском раду.

Он је рекао да по светским стандардима, од 56 земаља у којима се спороводи волонтерски рад и он пажљиво мери и прати, Србија је, како је казао, на "не бас завидном 45 месту", а најбоља у томе је Норвешка.

Како је министар Вулин објаснио, то се рачуна на основу тога колики број људи је у свом радном веку прошао кроз неку од волонтерских акција.

У свету постоје бројни механизми за подстицање добровољног рада, а неки од њих су или награђивање кроз стаж, затим да се без волонтирања не може запослити у одређеним институцијама, квалификације за боље радно место...

"Елементарне непогоде су нам показале прошле године најлепши део нас, то је кад не питамо зашто нешто треба радити већ зато што осећамо потребу, а волонтерски рад јесте један од начина", казао је Вулин.

Он је указао да се волонтери ангажују на спортским скуповима, затим Геронтолошким центрима, дечјим центрима, на СОС телефонима, а требало би да их има још и више.

Мнистар је казао да у Црвеном крсту Србије годишње волонтира 60.000 волонтера, и додао да ће и у раду са мигрантима бити потребна помоћ волонтера.

"Свако друштво почива на оном облику понашања које се награђује и подстиче", рекао је Вулин.

Учесници радног стола у "Палати Србија" данас ће разговарати, између осталог о правном оквиру за масовно радно ангажовање грађана, посебно младих, о јавним и добровољним радовима у функцији превенције од елементарних непогода, као и заинтересованости и мотивацији за јавне и добровољне радове.