Aa

Aa

Одржана седница Социјално - економског савета

Одржана седница Социјално - економског савета

Одржана седница Социјално - економског савета

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић председавао је седницом Социјално - економског савета у Влади Србије, на којој није био постигнут кворум, те је време искоришћено за разговор о Стратегији економског развоја Србије до 2050. године, реформама образовног и привредног система, као и о заустављaњу миграција младих.

 

Једна од тема о којој се разговарало на седници био је Закон о агенцијском запошљавању, за коју Ђорђевић напоменуо да ова област треба што краћем временском року да буде регулисана. 

 

„Закон је прошао све потребне процедуре и сматрамо да је спреман да са, закључком од прошле седнице СЕС-а и са свим прибављеним мишљењем, буде упућена Влади РС.  Очекујем да ће се у наредном периоду Закон наћи у Скупштинској процедури“, рекао је министар.

 

Овом приликом саговорници су разговарали и о усклађивању образовног и привредног система, како би се млади школовали у складу са потребама тржишта рада, ради лакшег проналажења посла и позиционирања међу конкуренцијом.

 

„Желимо да задржимо младе људе да остану и раде у својој земљи. Унапређенијим образовањем омогућићемо младима да лакше дођу до посла за који су се школовали“, рекао је Ђорђевић и додао де ће се тиме привући и страни држављани да дођу и раде у нашој земљи и тако утичу на стварање модерније и економски стабилније Србије.

 

Поред наведеног, на седници је било речи и о Предлогу закона о дуалном образовању у високом школству.

 

Председник Уније послодаваца Србије и члан СЕС-а Милош Ненезић подржао је предлог Координационог тела за спречавање економске миграције, за доношење Стратегија економског развоја Србије до 2050. године веома важна, и истакао да је она веома важна, јер одлучује о будућности Србије.

Такође, имајући у виду планирану посету председника Француске Емануела Макрона, министар је истакао да је то прилика да се потпише Споразум о сарадњи са француским СЕС-ом који има традицију од 80 година и 233 члана.