Aa

Aa

Одржана онлајн конференција под називом „Међугенерацијска солидарност и сарадња: имамо једни друге“

Одржана онлајн конференција под називом „Међугенерацијска солидарност и сарадња: имамо једни друге“

Одржана онлајн конференција под називом „Међугенерацијска солидарност и сарадња: имамо једни друге“

Читај ми

У организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања данас је одржана онлајн конференција под називом „Међугенерацијска солидарност и сарадња: имамо једни друге“, као једна у низу активности које се организују поводом обележавања Године солидарности и сарадње. 

 

На предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Влада Републике Србије је  2020. годину прогласила Годином солидарности и сарадње. 

 

Конференција је организована са намером да се истакне дугорочни значај подстицања добрих односа између различитих старосних група, као и да се укаже на општи друштвени прогрес који се остварује кроз сарадњу различитих институција чији је рад усмерен на бригу о деци и старима.

 

Конференцију је отворио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је рекао да je међугенерацијска солидарност и сарадња, пре свега однос у којем све генерације, било да је реч о младима или особама у позним годинама, безусловно помажу једни другима и разумеју потребе једни других, и да је то однос без ког нема напретка ниједног друштва ниједне државе. 

 

Ђорђевић је истакао да нас је актуелна криза подсетила да се солидарност и сарадња морају посматрати као трајни принцип који унапређује друштво у целини и да је  Србији потребна синергија искуства и знања старијих генерација и енергије и знања младих генерација, јер без тог споја енергије, искуства и знања нема изградња друштва које је засновано на  поштовању, разумевању, толеранцији и поверењу. Такође је истакао да је  неопходно креирање оних јавних политика и конкретних решења која доприносе унапређењу положаја наших најстаријих суграђана.

 

Након министра Ђорђевића, обратила се Регина де Доминићис, директорка канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији.

 

Де Доминићис је најпре честитала министру Ђорђевићу и Влади Републике Србије на избору ове стратешки веома важне теме међугенерацијске солидарности и додала да сви морамо бити свесни да светска популација убрзано стари, те да ће до 2050. године проценат старијих од 60 година порасти за 50% у развијеним земљама, док ће се тај број у земљама у развоју утростручити. Такође је истакла да је основни изазов са којим се Србија суочавала током претходне године било управо старење популације и њен демографски пад, те је инвестирање у овај механизам од суштинске важности. 

 

Она је навела да пројекције за Србију говоре да ће се до 2041. године популација смањити за 12%, те да је поновно адресирање теме интергенерацијске солидарности и сарадње утолико хитније. 

 

На самом крају свог обраћања госпођа де Доминићис је још једном честитала Влади Србије на томе што увиђа важност ове стратегије и акционог плана који ће је пратити.

 

На конференцији су презентовани и резултати једногодишњег квалитативног и квантитативног истраживања, спроведеног у оквиру пројекта који је реализовао Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање уз подршку ресорног Министарства. 

 

Ово истраживање је  било усмерено на испитивање карактеристика и садржаја међугенерацијске солидарности и њеног унапређења, а испитаници су били представници популације младих, старости између 19 и 25 година, и представници популације старих, учесници између 68 и 89 година. У склопу конференције представљена је публикације “Иза међугенерацијског огледала – подстицање међугенерацијске солидарности”, која је настала као резултат поменутог пројекта, од стране експертског тима који чине проф. др Мирослав Бркић, доц. др Зоран Весић, мср Сандра Перић и МА Ивана Јакшић.