Aa

Aa

Одржана конференција „Данас млади, сутра лидери“

Конференција поводом завршетка имплементације пројекта „Данас млади, сутра лидери“, који је финансиран из фондова Европске Уније и суфиинансиран од стране Владе Републике Србије, а на којој је, у име министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, учествовала државна секретарка Стана Божовић, одржана је у Скупштини града Београда 18. септембра 2020. године. Државна секретарка Стана Божовић истакла је да је положај младих у друштву у доминантној мери условљен њиховим положајем на т

Одржана конференција „Данас млади, сутра лидери“

Читај ми

Конференција поводом завршетка имплементације пројекта „Данас млади, сутра лидери“, који је финансиран из фондова Европске Уније и суфиинансиран од стране Владе Републике Србије, а на којој је, у име министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, учествовала државна секретарка Стана Божовић, одржана је у Скупштини града Београда 18. септембра 2020. године.

 

Државна секретарка Стана Божовић истакла је да је положај младих у друштву у доминантној мери условљен њиховим положајем на тржишту рада, јер од тога да ли су запослени и који је квалитет њихове запослености у погледу усклађености са образовањем које су стекли и условима рада, зависи њихов даљи професионални развој, али и приватни живот, планирање породице и уживање грађанских права у пуном капацитету. 

 

„Уколико положај младих на тржишту рада анализирамо кроз доступне податке, можемо закључити да је у претходном вишегодишњем периоду регистровано побољшање истог, али да је и даље неопходно радити на смањењу разлика између вредности индикатора тржишта рада за становништво. Полазећи од чињенице да су млади снага и окосница развоја просперитета и дугорочног економског развоја, односно да представљају људски капитал за будућност сваког друштва, имају посебан значај и положај у домену мера и активности које се спроводе из система активне политике запошљавања. Наиме, креирају се и реализују мере које су циљно оријентисане и усклађене са специфичним потребама младих, али које су уједно усмерене и на стварање могућности за продуктивно запошљавање и ефикасну транзицију из света образовања у свет рада“, рекла је Божовић.

 

Према њеним речима највећи број незапослених младих се укључује у мере активног тражења посла, чија је сврха да се млади упознају са стањем потражњом на тржишту рада и да се обуче за тражење посла и успешно представљање послодавцу. Такође, како каже, пружају се услуге подршке сагледавању могућности и одабира делотворног каријерног пута, а које су у функцији адекватног и континуираног професионалног развоја појединца, као саставног дела процеса целоживотног учења и обезбеђивања на потребама заснованог квалитетног људског капитала.

 

„Истовремено, кроз реализацију програма из система додатног образовања и обуке настојимо да унапредимо запошљивост незапослених лица (укључујући и младе), односно подржавамо континуирано улагање у знања, вештине и компетенције, пружамо подршку у стицању првог радног искуства и упознавању са реалним светом рада, подстичемо обучавање оних који сходно свом стеченом образовању нису конкурентни на тржишту рада за обављање конкретних послова за којима постоји исказана потреба од стране послодаваца“, навела је.

 

Божовић је истакла да поред програмa стручне праксе за лица са најмање средњим образовањем који се реализује годинама уназад, у 2019. години уведена су и два нова програма која се реализују у приватном сектору - Програм приправника за младе са високим образовањем и Програм приправника за незапослене са средњим образовањем. Оба програма подразумевају стручно оспособљавање уз заснивање радног односа и на тај начин је обезбеђен знатно већи ниво права по основу рада, него када је у питању стручно оспособљавање без заснивања радног односа. Такође, оба програма приправника подразумевају доминантно укључивање младих незапослених лица, како оних високообразованих, тако и оних са стеченим средњим нивоом образовања, а посебан приоритет је дат младим Ромима, особама са инвалидитетом и младима из домског смештаја, хранитељских и старатељских породица. 

 

„Најактуелнији пример додатне интервенцијске подршке усмерене ка активацији младих на тржишту рада и пружања могућности за стицање додатних знања, вештина и компетенција за самосталан рад представља програм подстицања запошљавања младих „Моја прва плата“. Програм се спроводи с циљем оспособљавања за самосталан рад 10.000 лица са средњим и високим образовањем, до навршених 30 година живота, који се налазе на евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање, а који нису раније стекли радно искуство, односно стекли су радно искуство краће од трајања овог програма“, каже државна секретарка. 

 

Како је навела, током трајања програма Национална служба за запошљавање, која је расписала јавни позив 17. августа 2020. године ангажованим лицима на име новчане накнаде исплаћује средства у укупном месечном износу од 20.000,00 динара за лица са средњим образовањем и 24.000,00 динара за лица са високим образовањем. 

 

Током првих шест месеци 2020. године у мере активне политике запошљавања укључено је укупно 35.769 незапослених лица, од којих је 11.328 лица до 30 година старости. Значајнији обухват незапослених, укључујући и младе, мерама активне политике запошљавања, очекује се у трећем и четвртом кварталу текуће године. 

 

„Останак младих у земљи један је од циљева и Стратегије о економским миграцијама Републике Србије за период 2021-2027. године, коју је Влада Републике Србије усвојила на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а којом се по први пут у Републици Србији уређује област економских миграција. Пре свега желим да поручим младим људима да је председник Србије Александар Вучић у представљању програма до 2025. године изнео посебне програме који се односе унапређење и подршку младих. Сви ресурси Владе Републике Србије иду у том правцу и имају за циљ достизање плата од 900 евра, као и пензија од 440 евра. Република Србија је лидер у региону када су у питању економске реформе и стабилност на свим пољима. Такође, морам да споменем и споразум из Вашингтона, јер захваљујући председнику Александру Вучићу овај споразум има огромну политичку и економску димензију. Он је важан за мир и стабилност у Србији али и у региону, као и економски развој“, закључила је Божовић.