Aa

Aa

Одлична сарадња Србије и Црне Горе биће настављена и у наредном периоду

Одлична сарадња Србије и Црне Горе биће настављена и у наредном периоду

Читај ми

ПОДГОРИЦА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин састао се данас у Подгорици са министарком рада и социјалног старања Црне Горе, Зорицом Ковачевић. Разговарали су о решавању проблема везаних за измену Споразума о социјалном осигурању - делу који се односи на војне пензионере, запошљавању странаца, социјалној и дечијој заштити. Министри Вулин и Ковачевић истакли су да ресорна министарства Србије и Црне Горе имају одличну сарадњу која ће бити настављена и у наредном периоду. Најављено је и потписивање неколико медјудржавних споразума и протокола.

Министар Вулин је у име Владе Србије најавио потписивање неколико медјудржавних споразума који ће регулисати медјусобна права и обавезе две државе. И до сада је добар део тих права био спроводјен и кад је у питању социјално осигурање и када је у питању исплата пензија. "Потребно је да то правно регулишемо, што је требало урадити још 2005. године. На првом месту ради се о питању здравственог осигурања војних пензионера и исплата њихових пензија, а ту је и смештање одговарајућих особа у одговарајуће институције углавном на простори Р Србије. Постоје особе за чију негу и бригу је потребно обезбедити одговарајуће институције. У Црној Гори, и поред веома развијене социјалне заштите, нема довољно капацитета у институцијама тог типа", рекао је Вулин.

Вулин се захвалио колегиници Ковачевић на разумевању јер ће се одредбе новог Закона о запошљавању странаца, по којима је тржиште рада у ЦГ заштићено, ипак примењивати од јесени, чиме је омогућено да се значајан број радника из Србије запосли на простору Црне Горе.

Најављена је и сарадња Националне службе Србије и Завода за запошљавање Црне Горе јер прошле године је у Црној Гори радило преко 10.000 држављана Србије а преко служби за запошљавање запослено је само девет људи. Договорена је и интензивнија сарадња фондова за пензијско-инвалидско осигурање две земље и најављено потписивање споразума који ће омогућити електронски размену података како корисници не би морали да због једне потврде путују у другу државу. "Ово су животни проблеми и ми их решавамо", рекао је Вулин.

Одговарајући на питање новинара како коментарише иницијативу црногорских либерала да се са улаза у стари град у Будви уклони табла постављена у част Србима који су погинули при ослобадјању Будве у Првом светском рату Вулин је рекао да није стигао да са министарком разговара о тој теми али да преноси забринутост Влде Србије. "Сматрам да је то непотребно. Ако је та табла могла да стоји од 1931. године може да стоји још. Не бих хтео да се таква иницијатива искористи за политичке сврхе које сигурно не одговарају ни србији ни Црној Гори. Наши односи су веома добри. И свака оваква иницијатива може да послужи онима који су противници наших добрих односа. Влада Србије искрено жели да односи измедју наше две земље буду што бољи и да се ти односи продубљују. заамолио бих представнике Владе Црне горе да искористе свој ауторитет и разговара са представницима локалне самоуправе, у чијој је ово надлежности, да сећање на српску војску која јее тих историјских дана сигурно донела слободу, није ваљда Аустроугарска била предмет тежњи народа у Црној Гори, да та табла остане, и да се историјска сећања на српску војску и заједнички живот ни на који начин не мењају. Ја сам као министар имао велику част да у Београду учествујем у додељивању улице ПекиДапчевићу у Београду. Пеко Дапчевић је учествовао у ослобадјану Београда. да ли је био држављанин Црне Горе мене се у том тренутку није ни мало тицало. Он је био командант снага које су донеле слободу мом Београду. Волео бих да се сви тако понашамо, закључио је Вулин.