Aa

Aa

Обележен Дан ослобођења Београда у Првом светском рату

Обележен Дан ослобођења Београда у Првом светском рату

Обележен Дан ослобођења Београда у Првом светском рату

Читај ми

Представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Антић начелник одељења у Сектору за пензијско и инвалидско осигурање и  борачко-инвалидску заштиту,  положио је венац и одао почаст, поводом обележавања Дана ослобођења Београда у Првом светском рату, на Спомен-костурницу браниоцима Београда 1914-1918 на Новом гробљу у Београду.

 

Дан ослобођења Београда у првом светском рату, у организацији Града Београда, обележен је полагањем венаца и служењем парастоса страдалима за ослобођење престонице.

 

Венце су положили и заменик градоначелника Београда Горан Весић, представници Министарства одбране и Војске Србије, амбасада Сједињених Америчких Држава, Руске Федерације, Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Канаде, Републике Француске, Републике Грчке, Италијанске Републике, Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1918 и других удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, присутни грађани.

 

 

На данашњи дан, пре 102 године, Београд је ослобођен од Аустроугарске окупације у Првом светском рату. Прва армија Војске Краљевине Србије, под командом војводе Петра Бојовића, ушла је у престоницу месец и по дана од пробоја Солунског фронта, који је почео у ноћи између 14. и 15. септембра, прешавши 600 километара. Престоница је била под окупацијом од 1. до 15. децембра 1914. године, а затим и од октобра 1915. до 1. новембра 1918. године. Након ослобођења Београд је постао престоница Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а 21. децембра 1920. године добио је Крст витеза Легије части од Француске за храбро држање у рату.

 

Године 1931, тринаест година након рата, кости страдалих бранилаца су ископане и премештене у спомен-костурницу подигнуту на Новом гробљу. У њу су пренети и посмртни остаци ратника погинулих у време Балканских ратова. Споменик и костурница су изграђени добровољним прилозима преживелих сабораца окупљених у Удружење резервних официра и ратника, најмоћније ветеранско удружење у Краљевини Југославији које је својим бројним активностима радило на очувању сећања на страдале борце, као и побољшању положаја преживелих као и Београдске општине, и то на месту на коме се претходно налазило Српско војничко гробље. На споменику стоји и натпис:. Браниоцима Београда Удружење резервних официра и ратника 1931.

 

Споменик и спомен костурница браниоцима Београда 1914—1918. заштићени су у оквиру Новог гробља које је утврђено за споменик културе од великог значаја за Републику Србију.