Aa

Aa

Обележен Дан безбедности и здравља на раду

Обележен Дан безбедности и здравља на раду

Читај ми

Данас је обележен Светски дан безбедности и здравља на раду и Дан безбедности и здравља на раду у Републици Србији. Обележавање овог дана има за циљ промоцију превенције ради спречавања повреда на раду и професионалних обољења на глобалном нивоу.


Међународна организација рада обележава овај дан организовањем кампања за подизање свести, која фокусира пажњу међународне јавности на проблеме у овој области и промоцију безбедности и здравља на раду.
Такође, 28. април је међународни дан Комеморације за смртно страдале и повређене раднике који обележавају синдикалне организације широм света почев од 1996. године. Обележавање овог дана има за циљ сећање на све смртно страдале на раду услед повреда на раду и професионалних обољења и широм света синдикалне организације организују кампање о подизању свести о овом датуму.
Влада Републике Србије је 2010. године донела Одлуку о установљавању Дана безбедности и здравља на раду у Републици Србији и од те године 28. април Министарстворедовно обележава пригодним активностима у циљу промоције ове области.
Директорка управе за безбедност и здравље на раду, Вера Божић Трефалт, изјавила је данас да се овај дан различито обележава у државама, а да се "Србија ове године определила да промовише безбедност и здравље на раду и тако додатно утиче на свест послодаваца и запослених ради смањења броја повреда на раду и професионалних болести."
Петнаест националних признања, повеље "28. април", плакете "28. април" и похвалнице "28. април" додељене су у области безбедности и здравља на раду за допринос, резултате и заслуге постигнуте у области безбедности и здравља на раду правним лицима, предузетницима, високошколским установама, синдикалним организацјама и појединцима.