Aa

Aa

Нулта толеранција државе према насиљу - слободна жена мора бити и економски независна

Нулта толеранција државе према насиљу- слободна жена мора бити и економски независна

Нулта толеранција државе према насиљу - слободна жена мора бити и економски независна

Читај ми

Државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Стана Божовић је гостујући у емисији Сигнали на Првом програм РТВ – а изјавила да иако се  Србија налази у ковиду, као и многе земље глобално, што је велики проблем, снажним мерама Владе и председника,  привреда и сектор рада су добили подршку, и ту имамо две компоненте, а то су заштита становништва када су у питању здравствени аспекти и заштита привреде и економије. 

 

„Наша земља се показала као пример добре праксе и у региону и глобално, и мислим да смо међу првих 10 земаља одговорили када је у питању здравствена заштита становништва и кроз овај пакет мера економске помоћи успели смо да одржимо стабилна макроекономска кретања и да задржимо узлазни тренд на тржишту рада, рекла је Божовић и  истакла да 70 до 80 посто жена трпи насиље од свог партнера или у породици и нагласила да су све мере државе усмерене ка нултој толеранцији према насиљу.

 

"Када говоримо о тржишту рада жене у укупној популацији државе учествују више него мушкарци – 51,5 посто. Жене на кретању конкурентности тржишта рада имају веће учешће. Када је у питању запошљавање већи је проценат незапослених жена - 42 посто је број запослених жена, 58 посто је број запослених мушкараца. Сви морамо радити у том правцу да оснажимо жену, јер слободна, заштићена жена мора бити економски независна. С обзиром да је актуелна кампања „16 дана активизма“ сви говоримо о људским правима. Држава свих 365 дана стоји иза наших жена, али ових 16 дана све државе па и наша ставља фокус да видимо шта смо то урадили, шта је добро и шта треба радити. Када је у питању заштита од насиља и запошљавање жена држава Србија у протеклих пар година има комплетну инфраструктуру закона.", истакла  је државна секретарка  у емисији Сигнали.

 

Божовић је истакла да сада имамо Стратегију за запошљавање  Владе  Републике Србије 2021/2026. година , која ставља  у фокус жену као рањиву групу, зато што је процентуално мање незапослена, младу жену до 30 година, јер  резултати показују да те младе жене или оду из наше државе, или не могу да добију први посао зато што немају  компетенција, немају праксу.  Државна секретарка је као посебну рањиву категорију навела жене на селу истичући да је   њима потребна додатна подршка, како и државе тако и друштва. 

 

„ Лако је у Београду и Новом Саду, али рецимо на неком селу које је дислоцирано, које нема инфраструктуру, нема вртиће, где не може да усклади пословно и приватно, где обично у Србији сви мисле да на жени стоји кућа, да мора да води бригу о деци, о старим родитељима, али  управо кроз ову стратегију имамо активне мере запошљавања које подразумевају цео корпус и сет да држава издваја новац за преквалификацију, доквалификацију, додатне обуке, едукацију управо за рањиве категорије и за дугорочно незапослене жене“, рекла је Божовић

 

Она је истакла  да је основна функција  координација свих нас да  жени на селу пружимо подршку и помоћ, да она зна која су њена права. 

 

С друге стране, Божовић се осврнула на број жена које учествују у законодавној али и извршној власти у нашој земљи, где тренутно у парламнету има  40% народних посланица, док у Влади имамо  50% жена.

 

Божовић је подсетила да смо  2012. године имали  једну градоначелницу, а да сада имамо 20.

 

Државна секретарка се осврнула на популациону политику и подсетила да  је председник државе Александар Вучић  пре десетак дана, изашао са мерама и истакла да је   демографије питање свих питања и то је буквално улагање у будућност, улагање у Србији, обнављање становништва, јер онда нам, како је рекла, не требају ни вртићи, ни школе, не треба нам ништа ако немамо децу.

 

„ Први пут су сада имамо мере које прате финансијску подршку. Председник је изашао са конкретним мерама за побољшање наталитета, млади брачни парови ће добити од државе до 20.000 ЕУР, да изађу из родитељског стана, да направе своју заједницу. Али да ти станови буду у власништву супруге“ рекла је државна секретарка и објаснила и зашто је то тако.

 

„Ово је изузетно важна мера, ово је стратешки важна мера и ово је визионарска мера, јер се односи на више аспеката. Млади брачни парови су у најјачој репродуктивној доби. По анализама и истраживањима смо видели да тих 10 година док студирају, ми изгубимо једну целу генерацију.  Друго, знамо шта се раније дешавало са одливима мозгова. Сада је држава први пут усвојила стратегија економских миграција да млади остану овде, да добију посао, да раде у својој земљи.  Друга ствар, мера Владе, премијерке и наше министарке Дарије Кисић Тепавчевић "Моја прва плата" прошле године тај програм је прошло 8.000 младих.  Сада у овом тренутку 10.000 младих, да добију свој први посао, да науче компетенције, да могу да раде, то су све мере које иду код младих, јер ви у популационој политици и демографији морате имати цео сет и корпус мера“, закључила је на крају гостовања у емисији „Сигнали“ државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић.