Aa

Aa

Није смањен ниједан динар за особе са инвалидитетом

Није смањен ниједан динар за особе са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин отворио је данас изложбу уметничких радова поводом Светског дана особа са инвалидитетом и том приликом рекао да то минстарство и влада нису смањили ни један једини динар у било ком опсегу права особа са инвалидитетом.

Вилин је рекао да није било смањења ни надокнада, али ни дотација које се дају удружењима.

"У складу са планом обезбедили смо редовно финансирање 22 покрајинске и 11 републичких организација особа са инвалидитетом. За њихово редовно функционисање обезбедили смо 223 милиона динара", реако је Вулин.

Он је додао да се нада да ће се до краја године, уколико Скупштина Србије буде имала довољно простора, расправљати о законима о уптореби пса водича и употреби знаковног језика, док са сигурношћу може да каже да ће следеће године бити донет закон о удружењима.
"Квалитет једног друштва се мери према томе како се то друштво односи према својим најслабијим члановима. Особе са инвалидитетом припадају најрањивијој групи, али они нису невидљиви, они су пуноправан и важан део овог друштва који итекако може да допринесе. Они нису на терету друштва, они су део друштва. Имају своје посебне потребе и ми као организована људска заједница те потребе треба да препознамо и максимално помогнемо да оне буду задовољене", рекао је Вулин.

Министар је указао да друштво у целни мора да сагледа положај особа са инвалидитетом, да морају да се укључе и локалне самоуправе и предузећа.

Он је апловао на све да набављају производе од предузећа у којима раде особе са инвалидитетом јер они могу пуно тога да произведу.

Изложбу радова особа са инвалидитетом, заједно са Вулином, отовирли су председник Националне организације особа са инвалидитетом Србије Милан Стошић и извршна директорка те организације Иванка Јовановић.

Председник Националне организације особа са инвалидитетом Србије Милан Стошић истакао је да је, у овим тешким временима, када се најављују бројне реформе, интерес инвалидског покрета Србије да се постојећа права не умањују а постојећа системска решења примењују.
"Наше су амбиције и да заокружимо правни систем којим је регулисан положај особа са инвалидитетом тиме што ће се донети још неколико важних закона - закон о организацијама особа са инвалидитеетом, измене и допуне Закона о запошљавању особа са инвалидитетом, Закон о играма на срећу", навео је Стошић.

Према његовим речима све те претпоставке требало би да омогуће да организације особа са инвалидитетом буду функционалне.

Стошић је рекао и да ће продајна изложба од 10. до 13. децембра бити уприличена у галерији Народне банке Србије, као још једна прилика да се афирмише рад и креативност особа са инвалидитетом.
Извршна директорка Национален организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић је подсетила да су УН 1992. године прогласиле 3. децембар за Међународни дан особа са инвалидитетом и од тада се обележава у целом свету.

Идеја је да се на читавој планети пажња јавности усмери ка питањима инвалидности, навела је она и указала да на планети живи више од 600 милиона особа са инвалидитетом.