Aa

Aa

Немачка помоћ у јачању социјалне инфраструктуре у општинама погођеним мигрантском кризом у Србији

Немачка помоћ у јачању социјалне инфраструктуре у општинама погођеним мигрантском кризом у Србији

Немачка помоћ у јачању социјалне инфраструктуре у општинама погођеним мигрантском кризом у Србији

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и директор Канцеларије Немачке развојне банке „KfW” у Србији Арне Гос потписали су Споразум о изменама и допунама Споразума о финансирању као и текст Посебног споразума уз Споразум о финансирању у вези са имплементацијом Програма јачања социјалне инфраструктуре у општинама погођеним мигрантском кризом.

 

Министар Ђорђевић рекао је да поред Министарства и KfW-а” у овом програму учествују и Канцеларије за јавна улагања која и спроводи реализацију инфраструктурних пројеката, немачка амбасада у Републици Србији као и две консултантске фирме „АСБ“ – Консултант за меке мере, инклузија рома и миграната и АМБЕРО – Консултант за извештавање и видљивост програма и изразио велику захвалност према свима.

 

„У оквиру поменутог програма, чија је вредност 20,8 милиона евра, а за чије спровођење је Немачка донирала 11.931.634,97 евра, док је учешће Србије око 8,87 милиона евра, реализоваће се укупно 25 инфраструктурних пројеката у општинама погођеним мигрантском кризом и у општинама насељеним ромима, повратницима по основу Споразума о реадмисији“, рекао је министар.

 

Како је навео, добри односи и сарадња председника Републике Србије Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел, допринела је и сарадњи Министарства и „KfW”. 

 

„Веома нам је драго да једна немачка компанија, попут „KfW” има поверење и жељу да заједно са Министарством учествује у овако важном пројекту, који ће сигурно унапредити социјалну заштиту у Републици Србији. Представнике „KfW-а” упознали смо са будућим плановима Министарства и отворили могућност да, уколико осете потребу да учествују у неким од наших пројектата, буду слободни да нас контактирају за сарадњу“, истакао је Ђорђевић.  

 

Према његовим речима реализација овог програма требало би да почне након што Народна Скупштина потврди споразуме, а најкасније 4 месеца од потписивања, док се завршетак очекује у јуну 2022. године.

 

Доротеа Газелман, из немачке амбасаде, истакала је да су Немачка и Србија блиски партнери и да се то може видети и из овог примера. Она је навела да ће Немачка увек пружити подршку Србији на њеном европском путу, јер је побољшање услова живота грађана у Србији, заједнички циљ обе земље.

 

Како је истакла, Србија се, када је у питању управљање мигрантском кризом показала као солидарна земља, која је пружила сву адекватну помоћ избеглицама који су се нашли на њеној територији, на исти начин како је то урадила и Немачка. 

 

„Желимо да на неки начин узвратимо солидарност Србији. У реализацији овог пројекта фокус ће бити на школама, вртићима и Центрима за социјални рад, односно на местима где се људи сусрећу и где најбоље може да се покаже социјална интеграција. Најбитније од свега јесте да овај пројекат неће обухватати само главни град, већ и општине широм Србије“, истакла је Газелман.

 

Програмом „Јачање социјалне инфраструктуре у општинама погођеним мигрантском кризом“ биће обухваћене општине Бачка Паланка, Беочин, Босилеград, Бујановац, Димитровград, Лесковац, Шид, Суботица, Сурдулица, Владичин Хан, Врање и Жабаљ.