Aa

Aa

Не сме бити илегалних домова за старе

Не сме бити илегалних домова за старе

Читај ми

БЕОГРАД - Не сме бити илегалних домова за старе и надлежна инспекција за контролу тих домова последње две године пронашла је и забранила рад 37 нелегалних домова, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, додељујући лиценцу за рад у трајању од шест година Дому за старе у Јајинцима "Златно доба лукс", истакао да би тај дом и сви други домови могли нормално да функционишу, не сме бити илегалних домова за старе, не сме бити оних који немају лиценцу и подвукао да ће наставити да се бори против такве појаве.

"Од како већ 11 година постоји надлежна инспекција за контролу домова, у протеклих девет година пронашла је 37 илегалних домова. Ми смо последње две године пронашли и забранили рад 37 нелегалних домова. Дакле, онолико колико се радило за девет година, ми смо урадили за нешто мање од две године", нагласио је министар рада.

Он је прецизирао да су 33 дома била потпуно илегална, а четири нису испуњавала услове на које су се обавезали када су добијали лиценцу.

Вулин је апеловао на све грађане да не остављају своје родитеље у илегалним домовима, јер нису то заслужили.

"Отиђите на сајт Министарства рада, тамо имате све податке. Ако дом није на сајту Министарства рада, који се ажурира једном месечно, тај дом нема лиценцу и илегалан је, ту ваши родитељи неће имати здравствену бригу, одговарајућу негу и ваши родитељи нису заслужили да их ту оставите", нагласио је министар.

Вулин истиче да је циљ његовог Министарства да у 2016. години сви домови и институције прођу процес лиценцирања и да изједначе квалитет услуга за све кориснике, без обзира да ли су у приватном, или у дому у државном власништву.

Према његовим речима, тренутно у Србији постоје 202 дома за старе, од тога 162 су у приватном власништву, а 40 у државном.

"Квалитет њихових услуга мора бити исти, основне услуге - храна, хигијена, брига о кориснику, морају бити исте. Али, да би домови као што је овај, који су добили одговарајућу лиценцу и који у наредних шест година могу да се посвете само свом раду и бризи о кориснику, да би могли да наставе да раде тако како треба да раде, ми морамо да се изборимо са илегалним домовима за старе", нагласио је Вулин.

Он подвлачи да су прошле године уложена огромна средства у социјалну заштиту и прецизира да је 847 милиона динара уложено у квалитет установа, центара за социјални рад и свих институција и домова.

"За ову годину предвидели смо 290 милиона динара и надамо се да ће то бити довољно да завршимо, или бар приведемо крају процес лиценцирања", каже Вулин.

Власница Дома за старе "Златно доба лукс" Јелена Мартиновић навела је да њена установа има капацитет за 32 корисника, да има сва четири степена подршке када су у питању категорије корисника и да јој је сада уручена лиценца за рад у трајању од шест година.

Она каже да њена установа поседује велико, уређено, ограђено и прилагођено корисницима двориште од 11 ари, социјалног радника који се бави радном терапијом и креативним радом са корисницима.

Истиче да су нега и хигијена на високом нивоу и да подразумевају укључивање здравствених радника, неговатељица и осталог помоћног особља.