Aa

Aa

Настављамо унапређење социјалне заштите, стварамо систем који штити најугроженије

Настављамо унапређење социјалне заштите, стварамо систем који штити најугроженије

Читај ми

Разумевање потреба осетљивих друштвених група и креирање услуга социјалне заштите у складу са тим потребама, један је од важних корака ка јачању позиције не само осетљивих група, већ и друштва у целини, oцењено је данас на свечаном потписивању Протокола о сарадњи са 15 локалних самоуправа.

 

Скуп су организовали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Пројекат Немачко-српске развојне сарадње “Услуге социјалне заштите за осетљиве групе”, који спроводи ГИЗ.

 

Овом приликом министар за рад, запошљавање, борачка и социјала питања Зоран Ђорђевић истакао је да ресорно Министарство води одговорну социјалну политику која се рефлектује на наше грађане, као и да посебну пажњу пружа друштвено осетљивим групама како би се унапредили услови у којима живе.

 

„Измене и допуне Закона о социјалној заштити и израда Закона о социјалним картама даће један додатни искорак унапред, када је у питању брига о осетљивим групама, али док се то не догоди, подршка Немачке развојне сарадње, коју спроводи ГИЗ, а која постоји у многим пројектима, а не само у овом, од велике је важности за све грађане“, рекао је министар истичући да је досадашња сарадња са овом организацијом увек била позитивна.

 

Вођа пројекта Услуге социјалне заштите за осетљиве групе Александра Хилбиг указала је на важност сарадње међу општинама и градовима, размене искустава и примера добра праксе и нагласила да ће се подршка свакој општини оријентисати на конкретне потребе уз нагласак на оснаживању осетљивих група.

 

Заменица амбасадора Савезне Републике Немачке, Доротеа Гизелман изјавила је да Немачка остаје посвећена подршци Србије на њеном путу ка Европској унији и додала да развој добре управе - ефикасних и транспарентних јавних услуга - представљају важне реформе на европском путу Србије.

 

Пројекат има за циљ унапређење услуга социјалне заштите које одговарају на потребе осетљивих група (особа са инвалидитетом, деце, старих, жена, жртава насиља, Рома, миграната и других). По потписивању Протокола о сарадњи, општине ће добити подршку кроз мере које су прилагођене њиховим потребама, а које ће бити израђене у блиској сарадњи са општинским тимовима. Протокол о сарадњи потписали су представници из Лознице, Пландишта, Ужица, Руме, Сремске Митровице, Пећинаца, Крупња, Сјенице, Косјерића, Ариља, Мионице, Шида, Пријепоља, Лајковца и Прибоја. Потписивању су присуствовали и представници Ваљева, Панчева, Шабаца и Вршца као примери добре праксе у области социјалне заштите.