Aa

Aa

Народни музеј у Београду постао доступан за све грађане

Народни музеј у Београду постао доступан за све грађане

Народни музеј у Београду постао доступан за све грађане

Читај ми

У 2021. години у Народном музеју у Београду уз подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије постављена је електронска платформа за особе са инвалидитетом. На тај начин ова културна установа у Србији постала је приступачна свим грађанима, истакао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

 

Поред министра Селаковића, свечаном обележавању Међународног дана људских права, које је у Народном музеју у Београду организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Национална организација особа са инвалидитетом Србије – НООИС, присуствовали су и амбасадорка НР Кине Чен Бо, помоћник министра Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, затим извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић, као и директорка Народног музеја Бојана Борић-Брешковић. Свечаном обележавању присустовао је и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Миомир Ђорђевић.

 

Министар Селаковић је указао да је електронска платформа за особе за инвалидитетом у Народном музеју наочиглед мали успех, али да са друге стране представља још једну препреку која је прескочена како би ова најстарија културна установа у Србији постала доступна свима. „Поносимо се што стварамо Србију без баријера, Србију која се снажно труди да створи друштво, које прихвата све своје различитости, али које не жели да познаје дискриминацију“, истакао је министар Селаковић.

 

Говорећи о једнаким шансама, Селаковић је рекао да се све државе свакодневно боре да спрече различите облике дискриминације и поларизације у друштву. „Особе са инвалидитетом, које су наши чланови породица, пријатељи, комшије морају да буду у нашем фокусу сваког дана“, нагласио је Селаковић и додао да сви заједно, и држава и цело друштво морају да граде, како и гласи кампања коју спроводи Сектор за заштиту особа са инвалидитетом Министарства - Србију без баријера.

 

Министар је подсетио да је Београд први град у Европи који је поставио семафоре за слепе у свим својим градским општинама, као и да у граду данас постоје тактилне стазе које грађанима олакшавају да се брже и сигурније крећу. „Инсистираћемо као министарство на доследном спровођењу Закона о планирању и изградњи, како би се отклониле препреке и осигурало несметано кретање и приступ особама са инвалидитетом, деци и старим особама“, нагласио је Селаковић.

 

Он је навео да, поред укључивања у свакодневни друштвени живот, једнака пажња мора да се посвети економском оснаживању особа са инвалидитетом, као и других осетљивих група. Министар је указао да је Србија ове године добила први Закон о социјалном предузетништву, који за циљ има да уреди и унапреди ову област, и који на системски начин треба да обезбеди интеграцију друштвено осетљивих група у привредни живот. „Према последњим подацима у Србији постоји око 1.200 предузећа социјалног предузетништва. То није довољно, посебно уколико знамо да данас у ЕУ постоји 2,8 милиона оваквих правних субјеката, са око 13,6 милиона запослених, што је 6,3% радне снаге“, истакао је Селаковић и додао да је развој социјалног предузетништва снажан одговор на незапосленост особа, које припадају осетљивим друштвеним групама.

 

Коначно, министар Селаковић се посебно захвалио амбасадорки Чен, којој је овом приликом уручио и захвалницу, те навео да она представља земљу која са Србијом дели челично пријатељство и која несебично кроз своје донације помаже и подржава министарство у унапређењу услова живота деце, младих, као и особа са инвалидитетом у Р. Србији.

 

Министар Селаковић и амбасадорка Чен Бо, додели су награде добитницима на конкурсу „Ј=ДНАКИ“ и фото-конкурсу „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“. Ови конкурси резултат су заједничког рада Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства и НООИС-а, а Амбасада НР Кине донирала 15 лаптоп рачуна, који су додељни добитницима и НООИС-у. НООИС ове године обележава 15 година од свог оснивања.