Aa

Aa

Могућност лечења аустријских осигураника у Специјалној болници за рехабилитацију Бања Ковиљача

Могућност лечења аустријских осигураника у Специјалној болници за рехабилитацију Бања Ковиљача

Могућност лечења аустријских осигураника у Специјалној болници за рехабилитацију Бања Ковиљача

Читај ми

Представници Специјалне болнице за рехабилитацију Бања Ковиљача и Завода за пензијско осигурање Аустрије потписали су данас, у присуству министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарије Кисић Тепавчевић и министра здравља Златибора Лончара, Уговор o пружању медицинске рехабилитације аустријским осигураницима, односно корисницима права на пензију. 

 

Кисић Тепавчевић је истакла да је ово први пут да један рехабилитациони центар у Србији потписује уговор са иностраним државним пензијским фондом. 

 

„Ово је велики дан за нашу земљу, будући да нам потписивање оваквог уговора са иностраним државним пензијским фондом отвара пут за развој медицинске рехабилитације, а наша земља са својим привредним карактеристикама и термалним изворима има све предуслове за то“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Кисић Тепавчевић је нагласила да Србија има изузетне билатералне односе са Републиком Аустријом на пољу социјалног осигурања, да постоји Споразум о социјалном осигурању који обухвата све гране, укључујући пензијско, инвалидско и здравствено осигурање и осигурање за случај незапослености. 

 

Како је додала, обе стране испуњавају све дужности и обавезе које подразумева овај споразум. 

 

„Као илустрација наше сарадње је пример из 2020. године, када је аустријски носилац осигурања исплатио преко 128 милиона еура за кориснике права који живе на територији Србије, а у истом овом периоду наш Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање је исплатио више од 2,3 милиона еура за своје кориснике који живе на територији Аустрије“, рекла је Кисић Тепавчевић. 

 

Уговор омогућава лечење аустријскиих осигураника, односно корисника пензија у Специјалној болници за рехабилитацију Бања Ковиљача за област мускулоскелетног система, са почетним капацитетом од 30 постеља. 

 

Министар Лончар је рекао да постоји огроман простор за проширење свих видова сарадње, да су капацитети Србије много већи и да се нада да је ово само почетак даље сарадње. 

 

Генерални директор Специјалне болнице за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи Александар Јокић изјавио је да је ово велики дан за ту бању, али и велики дан за српску рехабилитацију, јер је потписан историјски уговор о партнерству.

 

„На нама је сада велика одговорност да испунимо ово што смо потписали, јер од тога не само да зависи наставак уговора, већ и могућност проширења посла и на остале центре за рехабилитацију у Србији“, рекао је Јокић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је раније данас, на посебном састанку, разговарала са делегацијом Завода за пензијско осигурање Аустрије, коју је предводио генерални дикретор Винфриед Пингер. 

 

Пингер је рекао да је потписивање уговора врхунац изванредне сарадње Србије и Аустрије у овој области, да се на уговору радило годинама и да се радује што ће лица која живе у Аустрији, а која представљају највећу групу осигураника после Немаца, моћи да иду на рехабилитацију на матерњем језику.

 

Пингер је рекао да је уверен да је Бања Ковиљача једна од најбољих за ту врсту услуге и да се радује будућој сарадњи.