Aa

Aa

Министри Вулин, Стефановић и Ðорђевић обишли мигранте - У Србији има довољно места за смештај миграната

Министри Вулин, Стефановић и Ðорђевић обишли мигранте - У Србији има довољно места за смештај миграната

Читај ми

ОБРЕНОВАЦ - Министри Александар Вулин, Небојша Стефановић и Зоран Ðорђевић обишли су данас Привремени прихватни центар за мигранте у Обреновцу и уверили се да се тамо мигрантима пружа сва неопходна помоћ и да су мигранти задовољни условима у којима бораве.

Са њима су били шеф УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да у Србији има довољно места за све мигранте наглашавајући да је Србија озбиљна држава која је једина од осталих земаља у окружењу испунила обећање да ће обезбедити 6.000 кревета за мигранте.

Он је приликом обиласка привременог прихватног центра за мигранте у Обреновцу, где како каже, тренутно борави око 550 миграната, од којих је половина малолетно, казао да је Србија једина земља на Балканској рути која се дословце држала својих обавеза и урадила што је рекла, односно обезбедила "6.000 чврстих кревета, а не шатора".

Слична заступљеност малолетних особа је и у другим центрима.

Према речима Вулина, Хрватска је била обећала да ће обезбедити 5.000 кревета, а нема ни 700, у Словенији од 9.000 обећаних кревета нема ни једног, док је у Македонији обезбеђено око 200, а требало је између две и три хиљаде.

"Држава Србија се односи са пажњом и води рачуна о датој речи, односно држи своју реч. Те што нас критикују да немамо довољно смештајних капацитета, треба питати јер мисле да у Србији треба да буде 60.000 или 70.000 миграната или 6.000. Србија неће бити велики сабирни центар за мигранте који ће чекати да ли ће се отворити врата Европске уније или се она можда никада неће отворити", казао је Вулин наглашавајући да су те критике које стижу потпуно неосноване.

Он је казао и да је Министарство унутрашњих послова у Србији најбоље на мигранској рути бори против кријумчара и да ниједна друга полиција то не реади тако јер сматра да је корисније за њих да мигранте шверцује преко граница, него да поштују домаће законодавство.

Вулин је казао и да Војска Србије заједно са МУП-ом ради изузетан посао на одбрани и чувању граница и да без тога не би могао да се контролише прилив миграната.

"Треба да будемо поносни сви заједно и на војску и на полицију, треба да будемо поносни на Србију, а ти који нас критикују нека обезбеде нешто", навео је Вулин наглашавајући да је Србија водила и да ће наставити да води добру мигрантску политику.

Он је нагласио да ће Србија наставити да чува своју границу и територију уз поштовање закона и понашајући се као цивилизована држва.

Према његовим речима, Србија се понела одлично и стекла је велико поштовање међународне заједнице, а сви се слажу да су се грађани Србије поднели на највишем могућем нивоу.

Вулин је истакао и да Србија неће подизати капацитете за смештај миграната, али ће се трудити да распоред капацитета буде такав да свакоме коме је помоћ потребна је добије, односно да ће Влада наставити да буде организована и хумана.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић казао је да су здружене снаге војске и полиције Србије у последњих шест месеци спречили више од 20.000 људи да нелегално уђу у Србију.

Он је нагласио да ни један систем не може апсолутно да заустави миграцију, али да кроз систем враћања један део тих људи може да се врати у околне земље, наводећи да такав систем у Србији добро функционише са Бугарскомм, док се са Македонијом покушава да се успостави.

"Европа може да помогне Србији када је реч о мигрантима и њиховог враћања у земљу порекла и апсолутно можемо да рачунамо на њену подршку", рекао је Стефановић.

Он Стефановић је казао и да су мигранти у Србији захвални српској полицији што се према њима односи пристојно, нормално и људски, за разлику од других земаља где нису имали такво искуство.

"Наш задатак је да обезбедимо и сигурност миграната, али и нашс грађана, односно да сви грађани Србије не осете никакав терет , јер је Србија одговорна држава која хоће да помогне људима", нагласио је министар унутрашњих послова и додао да без јединственог одговора и става Европе, али и стратегије о солидарности тешко да може да се дође до одрживог решења за мигрантску кризу.

"Србија ће наставити и даље да се понаша озбиљно и одговорно и хумано и нећемо дозволити да ови људи трпе последице", нагласио је Стефановић.

Министар одбране Зоран Ðорђевић казао је да је прилив миграната у овим тренуцима мали, због временских услова, али да се у наредном периоду очекује да их буде више, нагласивши да је војска спремна да спречи сваког ко на нелегалан начин покушва да уђе у земљу.

Он је навео да Министарство одбране индиректно ради када су мигранти у питању и да ће у наредном периоду какви год били изазови пред војском она бити спремна и да грађани Србије могу да буду спокојни.

Ðорђевић је казао и да око 100-тинак миграната дневно покушава да илегално уђе у Србију и да су то углавном исти људи који на различитим местима покушавају да дођу најчешће до Београда, врло мали број њих прође.

Шеф УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер рекао је да је око 90 одсто свих миграната у Србији смештено у прихватне центре где им је омогућено "да преживе зиму са достојанством".

Он је навео да проблем са мигрантима може бити решен када буде успостављен ефикасан, функционалан и солидаран европски систем на целом континенту у који би и Србија била укључена.

"Тиме би било олакшано земљама које примају највише избеглица укључујући и Србију да наставе хумано да се боре са ситуацијом", казао је он.

Према његовим речима, док се такав систем не успостави, Србији је потребна снажнија међународна подршка директно, али и индиректно кроз УН, што ће омогућити да грађани Србије немају негативну слику о мигрантима, а да мигранти буду безбедни.

"Мигранти су захвални на грађанима Србије и што се према њима односе хумано и са достојанством, а не насилно као у неким другим земљама", додао је он.

Шодер је новинарима казао и да је врло срећан и поносан због онога што је видео у Прихватном центру у Обреновцу и захвалио држави, Министарству рада и Министарству унутрашњих послова, Комесаријату за избеглице и општини Обреновац што су то омогућили.

Он је рекао и да је врло важно да се не гледају само проблеми, већ и решења наводећи да се добар део решења може видети данас у том прихватном центру.