Aa

Aa

Министри Вулин и Гашић обишли радове на санацији села Бољетин

Министри Вулин и Гашић обишли радове на санацији села Бољетин

Читај ми

ДОЊИ МИЛАНОВАЦ - Радове на санацији села Бољетин, које је било највише погођено поплавама у општини Мајданпек, данас су обишли министри рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин и одбране Братислав Гашић.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Вулин истакао је да су људи примарна брига тог министарства.

"Центри за социјални рад су већ обишли децу хранитељских породица и социјално ургожене. Направили смо процену штете и све што је потребно да се помогне нашим корисницима ми већ радимо", рекао је Вулин.

Он је додао да се то министарство прикључило конвоју хуманитарне помоћи које је покренуло Министарство одбране и да су запослени у том министарству сваки дан у угроженом подручју, како би видели шта је потребно у будућности да раде.

На питање новинара, да ли се држава угроженом становништву давати новчану помоћ, Вулин је објаснио да већ постоји институција једнократне социјалне помоћи за оне који су угрожени и да ће сви који имају право на ту помоћ њу моћи и да искористе, истовремено апелујући на све радно способне кориснике социјалне помоћи и давања да се активно укључе у отклањању последица поплава на својој територији.

"Није логично да вам друштво помаже, а када је друштву потребно ви да не дате све од себе. У најскорије време биће донета уредба на нивоу Србије да сваки радно способни корисници социјалних давања буду спремни да у одгоаврајућим предузећима раде за своју помоћ и да не долазе по помоћ већ по плату", рекао је Вулин.

Министар одбране Гашић је изјавио новинарима да ће, уколико буде потребе, број војника бити повећан, али да, како је рекао, према садашњим извештајима ситуација би и том месту требало да буде знатно боља у наредна четири дана.

"Ако овако буде и у наредном периоду, повећаћемо број војника, ако буде потребе, али према извештајима које смо добили, овде ће бити знатно боље у наредна четири дана и онда ће моћи да се (војници) пребаце за Текију, где је далеко већа штета и број угрожених кућа", рекао је Гашић.

Он је додао да је приликом ангажовања припадника Војске Србије у селу Бољетин код Доњег Милановца првобитна намера била

да Војска физички помогне санирању кућа, попут изношења намештаја, али да је то проширено и на рашчишћавање дворишта од нанетог муља и земље.

"Изнели смо све из кућа, а сада радимо овај други део. Хиљаде тона материјала који требе да се изнесе и негде депонује", рекао је Гашић.

На питање новинара хоће ли Војска успети да обезбеди мост у Милутиновцу, Гашић је рекао да претходно Путеви Србије треба да изграде приступне саобарћајнице.

"Не зависи то од Војске Србије, већ пре свега од Путева Србије, јер ми немамо мостове који могу да пребаце више од 50 метара. Зато се чекају Путеви Србије који би сутра требало да направе прилазне путеве и онда ми да поставимо такозвани амерички Бејли мост", објаснио је Гашић.

Да је ситуација у Бољетину сваког дана све боља, новинарима је потврдио потпуковник Драган Миленков.

"Овде смо шест дана током којих смо ручно пренели укупно 260 тона материјала и око 400 кубика камионима. Рашчистили смо око 80 одсто села и очекујемо да све буде готово за највише два до три дана", рекао је Миленков.

Командант општинског штаба за ванредне ситуације општине Мајданпек Дејан Вагнер истакао је да је село Бољетин највише погођено у тој општини додавши да је у поплави од пре недељу дана највише страдало и село Орешковица код Доњег Милановца.

"На срећу, штета је далеко мања од ове у Бољетини, поплављено је неколико кућа, оштећен је део пута, а појавило се и неколико клизишта", рекао је Вагнер.

Он је додао да ће после Бољетина приоритет бити дат Орешковица, пре свега поправак оштећених потпорних зидова и клизишта.

У санацији села Бољетин ангажовано је 130 војника, 3.и 4. бригаде Копнене војске, Командног батаљона Команде за обуку и из центара за обуку ВиПВО и КоВ.