Aa

Aa

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и УНИЦЕФ у борби против корона вируса

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и УНИЦЕФ у борби против корона вируса

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и УНИЦЕФ у борби против корона вируса

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ређина Де Доминићис разговарали су данас о више тема у вези са помоћи деци и најугроженијим породицама у Републици Србији у борби против корона вируса.

 

У циљу обезбеђивања боље заштите деце без родитељског старања од вируса COVID - 19, УНИЦЕФ је, између осталог, обезбедио хигијенске пакете за 19 домова и завода у Србији, чија ће испорука почети 22. априла 2020. године.  Поред тога у процесу је набавка хигијенских пакета за преко 4.000 хранитељских породица у Србији који ће бити дистрибуирани у наредном периоду.

 

Министар Ђорђевић захвалио је на донацији и истакао да  је ово само један сегмент помоћи коју заједнички спроводе УНИЦЕФ и ресор којим руководи.

 

“Подршка УНИЦЕФ-а али и лично залагање госпође Ређине Де Доминићис за обезбеђивање помоћи нашим малишанима је изузетно значајно. Важно је да будемо друштвено одговорни и да уложимо максималне напоре како бисмо помогли најосетљивијим категоријама становништа, с посебни акцентом на нашим најмлађим  грађанима”, истакао је Ђорђевић.

 

Министар је своју саговорницу информисао о телефонском сервису за подршку деци, женама и родитељству, националној услузи за саветодавну подршку који  постоји већ 15 година,  а који током ванредног стања због ширења вируса COVID -19 има значајну улогу. Сервис је и током ванредне ситуације доступан 24 сата, седам дана у недељи. Дечија линија је први и једини национални телефонски сервис за децу и младе али и за одрасле забринуте за децу. Телефон је доступан на територији Републике Србије, позив на број  116111 је бесплатан, а разговори су поверљиви. 

 

“Током ванредног стања јављала су се деца и млади који траже информације које се односе на појаву вируса, занима их шта је то изолација, које су последице. Друга врста узнемирења односи се на школу и неизвесност коју носи нов начин похађања наставе – како ће поправити оцене, како ће се уписати у другу школу, како урадити домаћи задатак и сл. Посебно их узнемирава то што не могу да се друже са другарима, што су стално са родитељима. Примећено је да је смањен број позива који се односе на вршњачко насиље, што је очекивано и у складу са актуелном ситуацијом”, истакао је министар.

 

Директорка УНИЦЕФ-а у Србији је похвалила овакав вид подршке и истакла да ресор којим руководи Ђорђевић има добре  механизме у помоћи деци и младима. 

 

“Честитам министарству на мерама које се предузимају као одговор на COVID -19 и заштити најугроженијих делова популације. Сада је важно да се прате последице ове здравствене кризе на област социјалне заштите и да се идентификују начини да се пружи брза подршка домаћинствима, посебно породицама са децом које су вишеструко угрожене”, рекла је Ређина Де Доминићис. 

 

На састанку је договорено да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и УНИЦЕФ у сарадњи са Министарством за европске интеграције, заједничким пројектом аплицирати за ИПА фондове како би помогли најугроженијим породицама и деци након завршетка ванредног стања.