Aa

Aa

Министарство кроз мере запошљавања пружа могућност Ромима да стекну прво радно искуство

Министарство кроз мере запошљавања пружа могућност Ромима да стекну прво радно искуство

Министарство кроз мере запошљавања пружа могућност Ромима да стекну прво радно искуство

Читај ми

„Положај Рома у Србији, и поред значајног напретка последњих неколико година,  захтева комплексан приступ и заједничко деловање различитих институција,  социјални дијалог са циљем смањења дискриминације, мобилисања пажње јавности на проблеме са којима се свакодневно суочавају и креирање нових решења у циљу унапређења њиховог положаја,“ изјавио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лав Григорије Пајкић, на конференцији   „Оснаживање младих ромских породица IV“.

 

Пајкић је скренуо пажњу да су од кључног значаја,  за оснаживање положаја Рома у друштву и младих ромских породица, поспешивање стицања што виших образовних квалификација, побољшање њиховог положаја на тржишту рада, увођење подстицајних мера послодавцима приликом запошљавања угроженијих категорија становништва и јачање информисаности о њиховим правима. Он је рекао да Министарство настоји да у оквиру својих надлежности и могућности, бави овим питањима, како би положај Рома у нашем друштву био што бољи.

 

 

Говорећи о незапослености и њеној корелацији са степеном образовања, Пајкић је нагласио да подаци указују  да лица без квалификација или са ниским нивоом квалификација, чине највећи проценат укупне регистроване незапослености Рома и Ромкиња, што је значајно неповољније у односу на карактеристике укупне регистроване незапослености. „Зато су овакви пројекти, којима се фаворизује наставак образовања код ромске популације од круцијалног значаја, јер је образовање гарант нашег бољег положаја у друштву и већег уживања свих права,“ истакао је државни секретар.

 

Истичући  да је циљ превенирања дугорочне незапослености Рома и Ромкиња са вишим и високим образовањем, у оквиру мера Стручна пракса и Приправништво за младе са високим образовањем, Пајкић је рекао да је Ромима дат приоритет за укључивање у исте. „Министарство настоји да реализује и пружи снажну подршку активностима,  како би Роми и Ромкиње имали могућност да стекну прво радно искуство и упознају се са реалним светом рада, као и да стекну недостајуће, а тражене вештине, знања и компетенције и економски се осамостале,“ нагласио је Пајкић.

 

           

Пајкић је подсетио да је у новембру почела примена Закона о социјалном предузетништву, којим су препознате друштвено осетљиве групе, као оне којима је потребна додатна системска подршка, а које укључују Роми и Ромкиње, и нагласио да припадници ромске националне мањине имају приоритет и приликом укључивања у мере активне политике запошљавања.

 

 

„У мере активног тражења посла укључено је око 6.500 лица, која су се изјаснила као припадници ромске националне мањине, што је још један показатељ да настојимо да, као друштво, пружимо што бољи одговор на изазове са којима се Роми суочавају у циљу унапређења њиховог положаја и побољшања положаја њихових породица,“ рекао је Пајкић на конференцији поводом завршетка пројекта  „Оснаживање младих ромских породица IV“.

 

Државни секретар Министарства је рекао да Република Србија настоји и улаже максималне напоре како би омогућила приступ запошљавању под једнаким условима за све, што је један од општих циљева Стратегије запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године.

 

ФОТО : Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања