Aa

Aa

Министар Вулин у Бечу разговарао са аустријским министром унутрашњих послова

Министар Вулин у Бечу разговарао са аустријским министром унутрашњих послова

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, разговарао је у Бечу са савезним министром унутрашњих послова Републике Аустрије, Волфгангом Соботком о свим изазовима и последицама са којима се Србија носи у мигрантској кризи.


Министар Соботка и држава Аустрија дају подршку Србији када је у питању борба против илегалних миграција, а посебно кроз могућност да и Србија буде део споразума по коме ће људи који немају право на азил, првенствено из Авганистана, бити враћени у земљу из које долазе.
„Ми нисмо земља ЕУ и ми самостално вероватно никад не бисмо успели да склопимо такав билатерални споразум са Авганистаном, али уз подршку Аустрије и других земаља ЕУ можемо да се надамо да ће они тражиоци азила који на то немају право бити у најкраћем року враћени у земљу порекла“, рекао је министар Вулин. „На овај начин показујемо да водимо рачуна о својој земљи и грађанима“, истакао је Вулин и додао да ће наша земља наставити да брани своје границе, да зауставља илегалне мигранте, али и да буде организована и хумана према људима који се налазе на нашој територији. „Србија није изазвала мигрантску кризу и непоштено је да се наш буџет троши на то“, истакао је министар. Он је још једном поновио да Србија неће бити паркинг за мигранте, нити место на коме се праве велики кампови у којима се скупљају мигранти који немају где да оду.
Министар Соботка је истакао да је Србија веома важан партнер Аустрије како по питању затварања западнобалканске руте, тако и сарадње на Балкану. „То се види и по томе што аустријски полицајци помажу колегама у надзирању границе“, рекао је Соботка. „Наше земље су сагласне да они који немају основа за добијање азила морају бити враћени у земље порекла“, рекао је аустријски министар полиције и додао да је важно да Србија, пошто није чланица ЕУ, буде укључена у све програме, наводећи као пример Фронтекс, али посебно споразуме о реадмисији, пре свега са Авганистаном. Процене Србије и Аустрије су да је споразум ЕУ са Турском веома важан, али да морају да се предузму све мере да границе буду затворене, истакао је Соботка и додао да је неопходно да свака земља испуни своје задатке како лето дуж западнобалканске руте не би донело изненађења.