Aa

Aa

Министар Вулин: Тренд смањења повреда на раду

Министар Вулин: Тренд смањења повреда на раду

Читај ми

БЕОГРАД - Број повреда на раду са смртним исходом ове године је мањи у односу на прошлу, рекао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и додао да тиме никако не можемо бити сасвим задовољни будући да се непрестано мора радити на превенцији и заштити радника.

Вулин је навео податак да је ове године забележено 30 повреда на раду са смртним исходом, а да их је у истом периоду прошле године било 36, што показује тренд смањења, али, како је рекао Вулин, свака смрт на раду је могла да се избегне.

"Кад радимо анализу и кад инспекција оде на терен по правилу се испостави да је проблем или недостатак опреме, или недовољно обуке, а често и једно и друго. Све то може да се избегне. Постоји смањење смртних повреда на раду, али ми нисмо задовољни", рекао је Вулин на конференцији "Размена добре праксе - смањење повреда на раду".

Вулин је рекао да улагање у безбедност и зашиту на раду није трошак већ инвестиција, како за радника, заштиту његовог здравља, тако и за послодавца.

"Прво на чему штедимо у време кризе је безбедност и здравље на раду, затим на обукама, и зато се морамо борити против тога и омогућити да радници раде у нормалним и заштићеним условима", рекао је Вулин.

Он је рекао да се трагедије дешавају у фирмама у којима радници раде на црно, јер не постоји поштовање прописа и нема адекватне опреме.

Вулин је навео да би све то превенцијом могло да се избегне и да се зато доноси закон о безбедности и здрављу на раду.

Инсистираћемо да људи који се баве превенцијом и безбедности на раду имају одговарајућу стручну спрему, али и да их буде довољно, рекао је Вулин.

Он је додао да ће они, такође, имати лиценцу на пет година, која ће се након тога или обнављати или одузимати, ако се не ради како треба.

Упитан о примерима добре праксе, Вулин је новинарима рекао да у Србији не постоји систем пореских олакшица за послодавце који се придржавају прописа у тој области, али да постоји идеја да се то омогући и да се ради на томе.

Најбоље примере у погледу безбедности и здравља на раду дају стране компаније које послују у Србији, јер по правилу долазе из система у коме се зна да је много опасније да се ради без поштовања прописа него да се не инвестира у безбедан систем производње и безбедност на раду.

Он је казао да је смањен број повредан на раду, а да је инспекција рада обавила више надзора у односу на претходне две године.

Инспекција сада бележи боље резултате у контроли рада на црно и до сада је код послодаваца затекла 10.648 радника који су радили на црно а захваљући решењима њих око 7.000 пријављено и почело да ради у складу са законом.

Конференција је организована у оквиру Еворпске недеље безбедности и здравља на раду, која се одржава сваке 43. недеље у години, а организатор је Управа за безбедност и здравље на раду при Министарству рада.