Aa

Aa

Министар Вулин: Први светски рат - борба за слободу и опстанак Срба

Министар Вулин: Први светски рат - борба за слободу и опстанак Срба

Читај ми

КРФ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас на Крфу да је Први светски рат био борба за слободу и опстанак српског народа и да се не могу изједначавати агресори и они који су се бранили.

Вулин на грчким острвима Виду и Крфу, у име Владе Србије, предводи комеморативне манифестације у знак сећања на око 250.000 страдалих цивила и припадника српске војске.

Комеморативним манифестацијама је осим званичника из Србије и Грчке присуствовало и неколико стотина грађана две земље.

"Слобода и дужност су речи које су означиле генерацију на чијим гробовима стојимо. Слобода и дужност морају бити речи које ће означити генерацију у чије име ја говорим", поручио је Вулин.

Министар је истакао да Срби памте читав један век и кажу да Велики рат није никаква бесмислена кланица у којој су сви постали исти - и агресори и они који су се бранили - и злочинци и жртве.

"Срби памте Први светски рат као борбу за слободу, за опстанак, за право да Срби постоје, говоре својим језиком и уређују свој живот. И заиста нису сви исти. Не могу Аустро-угарске армије да буду исте као они који су своје земље бранили", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, не може "42. вражија" да буде иста са "Дринском дивизијом", нити спаљени праведници у Мачви да буду исти као они који су их по црквама палили, вешали им очеве и мајке.

"Заиста не могу бити исти аустријски и немачки разарачи који су потапали бродове пуне српских рањеника, овде на метар од овог места и грчки сељаци који су рањенике примали, спасавали и делили оно што су имали", рекао је министар Вулин.

Кажу да се важност једног народа мери силом његових непријатеља, али кажу и да се вредност једног народа мери добротом његових пријатеља, казао је он и додао да су наши непријатељи увек били велики и превелики, али и да су наши пријатељи били још већи.

Вулин је истакао да су Србију непријатељи сами бирали, али и да је Србија сама бирала своје пријатеље.

Он је рекао да смо пре сто година у часовима незамисливе патње, изабрали грчки народ за своје пријатеље и додао да су и Грци изабрали нас, решени да нас пригрле, придрже, заплачу и буду уз нас.

"Чувајте нам зато, грчки пријатељи, ово парче камена и ову кап воде, јер тако чувате онај бољи део Србије, наше памћење - тако чувате нас", поручио је српски министар после церемоније полагања венаца код спомен-костурнице у Маузолеју на острву Видо.

Поред министра Вулина ловорове венце на спомен-костурницу положио је и министар одбране Братислав Гашић, званичници Републике Грчке, градоначелник Крфа, заменик министра Јонске области Грчке као и представници више српских удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Министри Вулин и Гашић положили су венце и код Морнаричког крста и у "Плаву гробницу" и обишли Српску кућу, музеј посвећен страдању српске војске током повлачења преко Албаније у Првом светском рату.

Том приликом Гашић је кустосу Љубомиру Сарамандићу уручио сребрну спомен медаљу за изузетни допринос систему Министарства одбране.

Вулин и Гашић ће сутра положити венце на спомен-плочи у Гувији, где се српска војска искрцала на Крф, на споменик Дринској дивизији и споменик Јанису Јанулису.