Aa

Aa

Министар Вулин: Потребна нам је директна буџетска помоћ за мигранте

Министар Вулин: Потребна нам је директна буџетска помоћ за мигранте

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је због мигрантске кризе Србији потребна директна буџетска помоћ из Европске уније и да ће ту помоћ тражити у разговору са европским званичницима.

Вулин је новинарима у Београду рекао да је до сада највећи број миграната у Србији био у транзиту, али да се сада ситуација мења, да остају дуже на нашој територији и да су зато трошкови који сноси наша земља другачији.

"Оно што је нама непосредно из Европске комисије дато - нешто уплаћено, а нешто стављено у изглед - јесте износ од 22 милиона евра, што није довољно. Наравно да је потребно значајно више", рекао је Вулин, дајући пример Грчке која је до сада добила више од 500.000.000 евра за смештај миграната и све остале потребе.

Вулин је рекао да ће додатну директну буџетску помоћ тражити у разговору са европским званичницима.

"Тражићу да се Србија изједначи са било којом европском земљом. Ми се суочавамо са истим проблемом, нисмо чланица ЕУ, али решавамо проблеме ЕУ. Сваки дан који неки мигрант проведе на нашој територији и свака прилика када се неко од миграната заустави да не уђе илегално у земљу, заустављен је да не оде у западну Европу", рекао је Вулин.

Он је истакао да Европа има интерес да третира Србију као равноправног члана кад је у питању криза и решавање мигрантске кризе.

Истиче да новац који долази у земљу за потребе мигрантске кризе не долази само Влади Србије, већ и преко имплементационих партнера, односно преко међународних организација, као што су УНХЦР, али и бројних невладиних организација које на нешто мањем нивоу прикупљају донације, попут Царитаса, Човекољубља, Црвеног крста.

"Није само ствар у конкретној количини новца, већ је ствар у томе како се тај новац доставља. Нама је потребна помоћ за буџет, потребне су нам плате за војнике и полицајце, Комесаријат за избеглице, социјалне раднике", рекао је Вулин.

Како је истакао, све и да Србија не добије ниједан динар из било ког фонда, ниједан мигрант неће остати гладан у нашој земљи и без крова над главом.