Aa

Aa

Министар Вулин положио венац на споменик Топличким јунацима

Министар Вулин положио венац на споменик Топличким јунацима

Читај ми

ЛЕПОСАВИЋ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин положио је данас венац на споменик Топличким јунацима у Сочаници код Лепосавића и том приликом рекао да је обележавање годишњице Топличког устанка прилика да поновимо завет предака да ћемо се за слободу безусловно борити.

Министар за рад, запошљавање, борачка и соијална питања истакао је на обележавању 99. годишњице Топличког устанка да нас овај устанак подсећа на то колико Срби воле слободу и колико се за њу тврдоглаво и упорно боре.

“Топлички устанак је прилика да се сетимо да Срби никада нису хтели да дозволе да их воде једни на друге. Топлички устанак је прилика да се сетимо да Срби нису дозвољавали да их ставе на различите стране и да их терају на ровове одакле ће пуцати једни на друге,”- рекао је он.

Вулин је казао да се треба сетити колико су наши преци волели слободу и шта су били спремни да за слободу учине а да 99 година касније "ми сањамо о слободи и видимо примере неправде и насиља".

“Видимо како се људи хапсе зато што то неком у једном тренутку политички одговара, ми видимо да Срби својом слободом често и својим животом треба да плаћају туђе политичке рачуне,”- рекао је Вулин.

“Борићемо се за слободу у складу са временом у којем живимо, у складу са прваилима које важе у времену, у складу са тим како да сачувамо свој народ, свако дете, како да нас буде више, како да се живи боље. То је начин ове генерације да се избори за слободу и од те борбе се неће одустајати,”- поручио је Вулин.

Помен код споменика страдалим Топличким јунацима служио је локални парох а били су присутни поред грађана и градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић, председник Српске листе Славко Симић, државни секретар у министаству за рад Александар Јаблановић и други.

Топлички устанак подигнут је 26. фебруара 1917. године против бугарског окупатора и то је био први устанак у тада поробљеној Европи.

Устанак је угушен и за само месец дана побијено је око 20.000 становника овог подручја и 25 села потпуно је уништено.

Обележавање Топличког устанка је од прошле године саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.