Aa

Aa

Министар Вулин полагањем венца одао пошту страдалим Србима

Министар Вулин полагањем венца одао пошту страдалим Србима

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и представници више удружења страдалих Срба положили су данас венце на спомен плочу Србима страдалим у оружаним сукобима на простору бивше Југославије у Ташмајданском парку.

Вулин је том приликом рекао да му је жао што се 20 година чекало да се проговори о "Олуји", наводећи да не могу да се мире џелати и жртве, али да треба да се мире деца, а да они који су починили злочине морају да буду кажњени.

На питање колика је одговорност председника Владе Србије Александра Вучића, председника Србије Томислава Николића и њега, Вулин је рекао да они тада нису били у власти.

Вулин је подсетио на речи премијера да је сваком Србину, без обзира где је рођен, где живи и како је дошао у Србију, Србија његова земља и да ће то увек моћи да каже.

"Било је крајње време да то неко каже", рекао је Вулин и додао да прича о повратку Срба у Хрватску није нешто што је само српска одговорност.

Напоменуо је да Хрватска, 20 година од акције "Олуја", мора пред ЕУ, самом собом и Србијом, али и пред својим државаљанима које је протерала, да каже шта ће урадити како би се они вратили.

"Хрватска је та која мора гласно да каже да жели ове људе назад, 20 година је дуг временски период и могло је до сада да се уради све то", рекао је Вулин.

Председник Коалције удружења избеглица Миодраг Линта рекао је да је циљ парастоса да се подсети домаћа, али и светска јавност, да је на простору бивше Југославије страдао велики број Срба.

Он је апеловао на међународну јавност да се све жртве третирају на једнак начин, да ти злочинци буду кажњени, без обзира на националну припадност починилаца , и да се поштују људска права свих грађана, без обизра да ли су у питању Срби, Хрвати, Бошњаци или Албанци.

Данас је, како је рекао, на жалошт доминантна теза да су Срби агресори и злочинци, а да су Хрвати, Бошњаци и Албанци жртве и ослободиоци.

Поручио је да са таквим тезама и приступом сигуно неће моћи да се дође до искреног помирења и разумевања међу народима који живе на овом простору.

"Инститирамо на једнаком односу према свим жртвама, злочинима и људским правима, јер је то једини пут да на овом простору уследи трајни мир и стабилности", рекао је Линта и захвалио премијеру Вучићу и Влади Србије што ће 5. август у будуће да се обележава као Дан сећања.

У цркви Светог Марка је претходно одржан парастос страдалим Србима, који је служио патријарх Иринеј, а потом су грађани пешке кренули ка Центру Сава, где ће бити одржана Меморијална академија, на којој ће говорити председник Србије Томислав Николић.