Aa

Aa

Министар Вулин: Нећемо повећавати капацитете за смештај миграната

Министар Вулин: Нећемо повећавати капацитете за смештај миграната

Читај ми

Мигрантска криза је једна од тема и на Самиту европских лидера у Бриселу. Проблема је много, а решења мало. Тако је и када је реч о нашој земљи. Једно од питања је и зашто Србија за збрињавање миграната добија вишеструко мање новца од других земаља. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже за РТС да Србија добија помоћ иако није чланица ЕУ, али истиче да неће повећавати капацитете за смештај миграната.

Министар Александар Вулин, који је претходних дана у Бриселу разговарао са европским званичницима, навео је да је Србија добила додатна средства која ће јој помоћи у мигрантској кризи у зимском периоду.
"Добијамо додатна средства, сада смо добили још преко шест милиона евра и то ће значити да до краја године задовољимо потребе миграната, а да не угрожавамо буџет", рекао је Вулин гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да чланице ЕУ имају приступ фондовима којима ми немамо, али да је све што добијемо из ЕУ резултат преговарања и свесности позиције у којој се Србија налази.

Објашњава да је Србији потребна директна буџетска помоћ – пре свега за плате људи који раде на овом проблему.

"Очекујем да се помоћ увећа – од слања људи, доћи ће 10 представника раних полиција Европске уније. Нама је помоћ потребна да би они могли да презиме, али никако да повећавамо капацитете", рекао је Вулин.

Навео је да легално у Србију сваког дана уђе до 100 људи, и да то није тешко контролисати. Такође, из земље дневно изађе око 30 њих, али има и значајан број оних који се враћају или буду враћени.

"Број који држимо је 6.000 и то нећемо да повећавамо", нагласио је министар и додао да онај ко затражи азил има права да уђе у земљу.

Министар каже да ће Србија највероватније бити део споразума који Европска комисија покушава да постигне са властима Авганистана и евентуално Пакистана о повратку и реадмисији држављана тих земља.

"Сви моји саговорници, највиши представници Европске комисије, сложили су се да је потпуно разуман захтев да и Србија буде део тог споразума. Инсистирали смо и то ће бити тако – највећи број код нас су економски мигранти који морају да се врате", каже Вулин.