Aa

Aa

Министар Вулин: Наши радници у иностранству морају да буду заштићени на исти начин као и њихове колеге из земаља ЕУ

Министар Вулин: Наши радници у иностранству морају да буду заштићени на исти начин као и њихове колеге из земаља ЕУ

Читај ми

„За Владу Републике Србије је од великог значаја да настави да побољшава положај наших радника па чак и кад раде у иностранству“, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, који је данас, у Братиславском замку, са министром за рад, социјална питања и породицу Словачке Републике, Јаном Рихтером, и представницима министарстава за рад Чешке Републике, Републике Пољске, Румуније и Републике Мађарске разговарао о начинима заједничког деловања у ситуацијама незаконитог односа према радницима који долазе из трећих земаља.

„Управо због тога смо на овој конференцији договорили да ћемо веома брзо потписати протокол о сарадњи у области рада и запошљавања између Министарстава за рад Републике Србије и Републике Словачке и на тај начин још једном побољшати и учврстити положај наших радника који раде на простору Словачке“, рекао је министар Вулин и додао да је „ова конференција веома важна и због тога што имамо могућност да разговарамо са другим земљама у које одлазе да раде наши људи и да склопимо одређене билатералне споразуме како бисмо побољшали положај наших радника и како би их изједначили са положајем запослених у матичним земљама. Радник који ради у ЕУ, без обзира да ли долази из Србије или неке друге земље, мора бити на исти начин заштићен, а Влада Републике Србије ће се борити да се то односи и на наше грађане и да се посебно води рачуна о томе. За нас је, наравно, највећи интерес да радници остану да раде и живе у својој земљи, у својој Србији. Али ако морају да иду, хоћемо да буду заштићени, хоћемо да се на њих односе сва права, да имају све могућности и сваку заштиту коју има и било који њихов колега из неке од земаља Европске уније. На овој конференцији изражено је и поштовање према Републици Србији због њеног заиста доследног законодавства, доследне борбе против било каквих злоупотреба када су у питању радничка права и вођење рачуна да се наши закони, али и закони ЕУ поштују и спроводе када су радници у питању“, истакао је министар Вулин.
Представници министарстава рада Словачке, Чешке, Мађарске, Пољске, Румуније и Србије су похвалили досадашњу сарадњу и истакли да је заједнички циљ сузбијање друштвене неједнакости у погледу запошљавања грађана свих држава, спречавање рада на црно и незаконитог упућивања радника. Сложили су се да је сарадња битна за све стране како би се заштитила социјална права запослених. Представници министарстава шест држава договорили су даље развијање сарадње нарочито у пружању подршке релевантним институцијама које врше инспекцијске надзоре у области рада и запошљавања, нарочито у случајевима незаконитог запошљавања. Посебна пажња ће се посветити контроли упућивања радника у складу са правним прописима земље пријема, законодавству ЕУ и међународним уговорима који су обавезујући за све државе. Договорено је и да министарство државе која је посумњала да се крше прописи одмах о томе обавести своје партнере у другој држави као и да санкционише послодавце који прописе крше.
Учеснике састанка поздравио је први потпредседник Владе Републике Словачке, Петар Пелегрини који је истакао значај заједничког рада на решавању проблема као и чињеницу да се сарадња проширила и на земље које нису чланице Вишеградске групе.