Aa

Aa

Министар Вулин: Надамо се најбољем заједничком решењу са Мађарском

Министар Вулин: Надамо се најбољем заједничком решењу са Мађарском

Читај ми

КАЊИЖА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин очекује да ће на сутрашњој заједничкој седници влада Србије и Мађарске, у Будимпешти, у пријатељској атмосфери, доћи до најбољег и најприближнијег решења у вези великог броја миграната и одлуке те суседне државе да подигне зид на граници са Србијом.

"Надамо се да ћемо имати разумевања и да можемо да замолимо представнике мађарске владе да још једном размисле на ову тему. Мађарска је наша пријатељска земља и желимо све проблеме да решавамо заједно", поручио је Вулин након састанка са представницима општина Кањижа и Суботица.

Он се нада да ће Мађарска још једном размислити о својој одлуци и да ће разумети да ограде у 21. веку "не решавају никоме ништа".

"Србија неће правити ограду, ми се нећемо оградити од суседа, нећемо се оградити ни од људских мука за које нисмо криви, надамо се да ћемо имати разумевања и Мађарске, да можемо да замолимо да још једном размисле на ову тему", поручио је министар рада.

Вулин је рекао да проблем миграција није изазвала Србија, као ни Мађарска.

Он је претходно обишао Геронтолошки центар у Кањижи, који обележаава 25 година рада.

Водићемо рачуна о безбедностих и правима свих

Вулин ије рекао да ће Србија учинити све да олакша функционисање локалних самоуправа које су суочене са великим приливом миграната, да ће се водити рачуна о безбедности како грађана, тако и миграната, и о поштовању закона и споразума.

"Нико овде неће помогати мигрантима да брже и лакше пређу границу, то можда звучи као решење, али то није нешто што ради држава Србија. Србија не крши законе и споразуме и никоме нећемо помагати да пређе границу, ми ћемо спречавати илегално кримјјумачарење људи", рекао је Вулин након састанка са представницима општине Кањижа.

Вулин је казао да ће у Кањижи, али и било ком другом делу територије Србије, мигранти који се ту затекну, бити на одговарајући начин збринути, као и да ће се водити рачуна о њима и нормалном функционисању локалних самоуправа и свакодневног живота грађана.

Он је навео да ће Влада Србије обезбедити помоћ у хигијенским средствима, лековима и другим медицинским средствима, а ако буде било потребно, појачаће се и ангажовање центара за социјални рад.

"Држава је ту да помогне и наступа организовано, имамо обавезу да чувамо границу и од илегалног уласка и од илегалног изласка. Омогућићемо онима који легално траже азил, да у складу са својим правима и законом добију оно што им је потребно", рекао је Вулин и додао да је Влада Србије свесна проблема и да је зато формирала радну групу на чијем се челу налази Вулин.

Он је поновио да ће Влада Србије настојати у томе да живот у Кањижи, али и другим местима које се суочавају са великим приливом миграната, како би живот функционисао што је могуће нормалније и лакше.

Вулин је захвалио локалним самоуправама што помажу Влади Србије у томе, као и представницима општине Кањижа будући да је она у специфичној ситуацији јер је примећено да се највећи број миграната приликом преласка границе нађе баш у Кањижи.

Вулин је истакао да полиција брине о безбедности како грађана тако и миграната, наводећи да свако људско биће заслужује да буде зашстићено.

Он је подвукао да проблем миграната нема само Кањижа, већ и остатак Србије, Балкан, али и цела Европа. "На нама је да се боримо да у срединама где живимо буде што јер могуће боље сваком од наших грађана", нагласио је Вулин.

Вулин је данас одржао састанак са руководством општине Кањижа и Суботица коме су присуствовали и представници полиције, Црвеног крста, али и свих других институција које су укључене у решавање овог проблема. Претходно је посетио геронтолошки центар.

Председник општине Кањижа Михаљ Бимбо рекао је да та општина има проблема са повећаним бројем миграната и да се нада да ће овај састанак у великој мери помоћи у решавању тог питања.

Како је казао, повећан број страних држављана примећен је у Кањижи, Мартоношу и Хоргошу.

Дневно их има око 1.000, а они нису насилни нити праве проблеме, нагласио је Михаљ, додајући да је обезбеђено веће присуство полиције у насељеним местима.