Aa

Aa

Министар Вулин: Ко родитеља стави у илегални дом, кривично да одговара

Министар Вулин: Ко родитеља стави у илегални дом, кривично да одговара

Читај ми

ДОЊИ ДУШНИК - У илегалним домовима за старе угрожавају се људски животи и то мора посебно да се санкционише као озбиљно кривично дело, а такође, онај ко свог родитеља стави у илегални дом, мора да буде кривично одговоран, као и онај ко га држи, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Свако ко остави своје родитеље у илегалном дому, по мени и по ставу Министарства рада, мора за то да одговара, као и онај ко илегални дом држи и омогућава такво кршење закона. Не сме више никада да се понови да смо, као у Панчеву, жену која је организовала илегални старачки дом, два пута пронашли у конкретном прекршају, два пута јој издали забрану, два пута је послали на суд и ево трећег пута смо дочекали да три човека умру, зато што су живели у нехуманим и нељудским условима", рекао је министар.

Он је, приликом додељивања лиценце за рад дому за старе "Трем" у Доњем Душнику код Гаџиног Хана истакао да нема оправдања да нисте знали, јер на сајту Министарства рада постоји списак свих лиценцираних домова за старе у Србији.

"Свако може врло лако да се информише да ли је дом легалан или не, да ли се потписује уговор на одговарајући начин. Ако нису на сајту онда не само да нису лиценцирани, илегани, него су и опасни за оног кога остављате тамо", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, у илегалним домовима нема гаранције да људи имају здравствену заштиту, нема гаранција да су безбедни, и подсетио је на недавну трагедију у Панчеву.

"Нема гаранције за било кога ко своје родитеље остави у нелегалном дому. Управо због тога, министарство је препознало проблем илегалних домова и заиста даје све од себе да се избори са тим проблемом и верујем да ћемо, уз подршку читаве заједнице, и успети у томе. За девет година, инспекција социјалне заштите пронашла је и затворила 42 илегална дома, а од како сам ја министар, протекле две године, ми смо открили и затворили 56 илегалних домова", истакао је Вулин.

Министар је још једном апеловао на све да не остављају своје родитеље у нелиценцираним домовима истакавши да без лиценцирања није могуће обезбедити квалитетну услугу за кориснике, није могуће изједначити квалитет услуге, без обзира где се та услуга даје.

Вулин је истакао да, био то дом у Гаџином Хану, Нишу, Београду или Новом Саду, мора да испуњава потпуно исте услове, зато што "човек који ће бити у Гаџином Хану, Нишу, Београду или Новом Саду има исте потребе, које морају да буду задовољене", те да његово здравље, безбедност, мора да буду на првом месту.

"Лиценцирани дом има и социјалног радника, није лиценцирани дом само где ће вас нахранити и ставити да спавате, него ће водити рачуна и о вашим потребама као људског бића, психолошким потребама, моћи ћете да живите пристојно, онако како заслужујете", нагласио је министар и навео да је до сада, од 22. маја 2013, када је започет процес лиценцирања у нашој земљи, издато 11 лиценци за државне домове, 110 лиценци за домове за старе у приватном власништву и још 83 лиценце за неке друге услуге социјалне заштите.

Вулин је најавио и да ће тражити повећање броја инспектора социјалне заштите, приметивши да се са девет њих не могу контролисати сви домови, водити рачуна да ли се лиценца поштује и још проналазити илегалне.

"Али ћемо свакако радити и са овим капацитетима, радимо више него што се икада радило. Међутим, потребно је још нешто урадити и надам се да ћу добити подршку и Министарства правде, и свих надлежних, да и у законодавству променимо однос према илегалним домовима", рекао је министар.

Председник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић истакао је да подаци да је његова општина у последњих 30 година изгубила половину свог становништва, те да је након приватизације изгубљено 90 одсто радних места, говоре да је свако радно место за општину Гаџин Хан јако битно и да отварање новог дома за старе представља још један покушај да тај крај "спасе од изумирања".

Директор фирме која је власник Дома за старе "Трем" Тања Мирковић навела је да дом почиње са радом за десетак дана, да има капацитет од 49 особа у једнокреветним, двокреветним и трокреветним собама, те да ће бити од великог значаја је за крај, будући да се ради о веома неразвијеном подручју, и да ће запослити сада 20 људи, а касније да постоји план запошљавања још људи и ширење капацитета.