Aa

Aa

Министар Селаковић и председник Покрајинске владе Мировић открили реконструисану спомен – плочу војводи Вуку

Министар Селаковић и председник Покрајинске владе Мировић открили реконструисану спомен – плочу војводи Вуку

Министар Селаковић и председник Покрајинске владе Мировић открили реконструисану спомен – плочу војводи Вуку

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и председник Покрајинске владе АП Војводине Игор Мировић открили су обновљену спомен-плочу посвећену војводи Војину Поповићу Вуку на Старавинском вису у Републици Северној Македонији.

 

Истичући да је Старавински Вис преживелим српским војницима било свето место, министар Селаковић је подсетио да је на том месту погинуо и легендарни војвода Војин Поповић Вук. Министар је оцено да је војвода Вук био један од највећих српских јунака, коме је између два светска рата подигнут споменик у Београду, за који, према његовим речима, многи не знају коме је споменик подигнут.

 

„Наша је мисија, не само да долазимо на оваква места, него да причамо младим нараштајима какви су то јунаци били, како су то честити и високо морални људи били, како су се борили и гинули за своју земљу“, рекао је Селаковић.

 

Министар је указао да је спомен – плоча обновљена у сарадњи са Удружењем ратних добровољаца Србије од 1912 – 1918. године, а поводом 120. годишњице тог удружења, чији је војвода Вук био члан, као и у сарадњи са Републичким Заводом за заштиту споменика културе. Он је додао да је  захваљујући људима добре воље, откупљена кућа војводе Вука у Сјеници и најавио да ће и она бити обновљена. Такође, он је истакао да је председник Покрајинске владе г. Мировић, сазнавши за радове на новој спомен плочи, одмах понудио своју личну и сваку другу помоћ и подршку.

 

„Овим што данас радимо и што чинимо, и што ћемо радити као Министарство у оквиру нашег Сектора за борачко – инвалидску заштиту, и у оквиру Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, има једну ствар за циљ, да покажемо да су ти људи заиста бесмртни“, изјавио је министар Селаковић.

 

Селаковић је рекао да ће, не само војводи Вуку, већ и другим војводама попут Глигора Соколовића, Јована Стојковића Бабунског и Василија Трбића и великој  плејади јунака чија су имена сачувана само у називима појединих београдских улица, учинити све да се оживе сећања и да се негује култура сећања на њих.

 

Захваливши се министру Селаковићу на иницијативи и преданом раду на обележавању свих оних места којима до сада није била посвећена довољна пажња, Мировић је рекао да су вредни људи из Завода за заштиту споменика и његови сарадници из Министарства успели да ураде један велики посао за српску историју, културу сећања и нашу будућност. „Јер, само ако се сећамо људи попут војводе Војина Поповића Вука, имаћемо будућност. Јер, ако се не будемо сећали, ако их избришемо из нашег памћења, онда ни наша будућност неће бити онаква какву желимо“, поручио је Мировић.

 

Као председник Организационог одбора за прославу 120 година рада Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца, министар Селаковић уручио је Златну плакету председнику Покрајинске владе АП Војводине Игору Мировићу у знак признања за допринос обнови спомен-плоче војводи Вуку, као симболу добровољаштва у Срба.

 

Фото: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Видео материјал изјаве и покривалица бесплатно се могу преузети са сајта Инфобироа.