Aa

Aa

Мигранти - заједнички проблем Србије и ЕУ / Важно учешће цивилног друштва у процесу преговора

Мигранти - заједнички проблем Србије и ЕУ / Важно учешће цивилног друштва у процесу преговора

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да Србија и ЕУ, иако наша земља још није чланица, имају заједничке ставове, идеје, али и проблеме, и као пример навео питање миграната - проблем који деле Србија и ЕУ.

"Иако нисмо учествовали у креирању тог проблема, мораћемо да учествујемо у решавању, јер ако Србија не буде део решења, биће проблем", рекао је Вулин отварајући у Београду први састанак заједничког консултативног одбора цивилног друштва (JC C) између Србије и ЕУ.

Тај одбор ће пратити напредак Србије и давати препоруке влади и институцијама ЕУ.

Вулин рекао је да је овај скуп корак на европском путу и начин да влада комуницира са цивилним друштвом, додавши да ЈЦ Ц представља и начин комуникације ЕУ и Србије, како би европска заједница прихватила наше ставове, разумела наше проблеме и начин на који грађани виде процес европских интеграција и положај Србије у ЕУ.

“Ово није само састанак, ово је пут да и цивилно друштво помогне земљи својим утицајем, ауторитетом у ЕУ и да укаже на проблеме и тражи помоћ”, рекао је Вулин.

Вулин је рекао да ће се заједнички констултативни одбор бавити питањима европских интеграција, али и социјално-економским дијалогом, односом цивилног сектора према друштву и држави.

Заједнички консултативни одбор цивилног друштва (ЈЦ Ц) између Србије и ЕУ чини 18 чланова и репрезентативних пословних, радничких и других интересних група.

То тело основано је у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању и омогућава да цивилно друство прати напредак Србије на путу ка ЕУ и даје препоруке влади и институцијама Србије и ЕУ.

Важно учешће цивилног друштва у процесу преговора

БЕОГРАД - У Београду је данас одржан први састанак заједничког консултативног одбора цивилног друштва (JC C) између Србије и ЕУ, тела које ће пратити напредак на европском путу и давати препоруке Влади Србије и институцијама ЕУ, уз поруку да је учешће невладиног сектора изузетно значајно у процесу преговора.

ЈЦЦ чине представници Европског економско-социјалног комитета (ЕЕSC) и организације цивилног друштва, репрезентативне пословне, радничке и друге интересне групе из Србије.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је састанак корак на европском путу и начин да влада комуницира са цивилним друштвом.

ЈЦЦ, према његовим речима, представља и начин комуникације ЕУ и Србије, како би европска заједница разумела проблеме Србије и начин на који грађани виде процес европских интеграција и положај наше земље у ЕУ.

"Ово није само састанак, ово је пут да и цивилно друштво помогне земљи својим утицајем, ауторитетом у ЕУ и да укаже на проблеме и тражи помоћ", рекао је Вулин и додао да ће се одбор бавити питањима европских интеграција, али и социјално-економским дијалогом и односом цивилног сектора према друштву и држави.

Шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић најавила је да ће акциони планови за поглавља 23 и 24, која се тичу владавине права, бути завршени до краја месеца и нагласила да то потврђује да већ постоји сарадња са цивилним друштвом, које је давало препоруке на текстове нацрта акционих планова.

Та пракса ће, како је нагласила, бити настављена и унапређена.

Члан Европског економско-социјалног комитета и копредседавајући ЈЦЦ Цвето Станчић рекао је да је важно да цивилно друштво буде укључено у комплексан процес преговора јер он значи усвајање европског законодавства и бројне реформе које нису увек популарне и које на кратак рок могу имати негативне последице за грађане и бизниз.

"Покушаћемо да убедимо и владу и Европску комисију да будемо мост између српског цивлног друштва и ЕК, као и између српске владе и српског цивиног друштва, и да помогнемо да грађани и друштво боље разумеју тај процес", рекао је Станчић.

Он је оценио да је Србија направила велике кораке напред, почела преговоре са ЕУ и да верује да ће ускоро бити отворена прва поглавља.

Други копредседавајући ЈЦЦ и председник синдиката Независност Бранислав Чанак каже да ће заједнички консултативни одбор радити на томе да Србија ефикасније и потпуније учествује у процесу преговора са ЕУ.

"То ћемо радити уз помоћ пријатеља из Европског комитета који имају велику експертизу и искуство јер су помагали и другим државама у региону које су ушле у ЕУ и већ су проверили шта у тим друштвима треба учинити да би ефикасније ушли у заједницу европских држава", рекао је Чанак.

Он је додао да синдикати, послодавци и цивилно друштво треба да уједине своје капацитете и помогну држави на путу ка ЕУ.

ЈЦЦ је још један канал и платформа која представницима привреде пружа могућност да утичу на процес преговора Србије и ЕУ сматра потпредседник Привредне коморе Србије Мирослав Милетић.

"Ми, посредници између привреде и грађана и државе са друге стране, требало би да имамо приступ процесу европских интеграција, како бисмо помогли нашим чланицама да се припреме и прилагоде", рекао је Милетић и подвукао да су европске интеграције Србије интерес и потреба привредника, како би имали боље услове за пословање.

Заједнички консултативни одбор цивилног друштва између Србије и ЕУ основан је у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању.