Aa

Aa

Мањине - мост између две земље (Србија - Мађарска)

Мањине - мост између две земље (Србија - Мађарска)

Читај ми

СУБОТИЦА - Срби у Мађарској и Мађари у Србији јесу мост између две земље, а Влада Србије ће подржати што бољи положај српске заједнице у Мађарској, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Након састанка с представницима српске националне заједнице у Мађарској, Вулин је оценио да су односи Србије и Мађарске на највишем могућем нивоу, те да је све оно што је договорено на последњој заједничкој седници Влада две земље и спроводи, у смислу побољшања положаја српске заједнице у овој земљи.

"Без обзира где Срби живе, они су део разлога због кога Влада Републике Србије жели да има добре и најбоље могуће односе са свима у окружењу. Срби у Мађарској и Мађари у Србији јесу мост између наших земаља и, свакако, јесу прилика да боље сарађујемо и боље разумемо једни друге", оценио је Вулин.

Заступник српске националне заједнице у мађарском парламенту Љубомир Алексов рекао је након састанка да су представницима Владе и Мађарско-српске међувладине комисије изнели конкретне проблеме и захтеве српске заједнице у Мађарској.

Алексов је оценио да је положај српске заједнице у Мађарској “један од најсређенијих у целом региону”, рекавши да је Мађарска у последњих неколико година учинила много да се побољша статус свих законом признатих мањина и повећала износ у буџету за мањински јавни живот.

И поред тога, у политичком смислу желе већа права за Србе у Мађарској, односно пуноправно представништво у парламенту и проширење политичких овлашћења мањинских самоуправа, што су по његовој оцени "проблеми који су решиви".

"Ми тражимо и проширење културне и просветне аутономије. Понекада имамо утисак да су превелика административна оптерећења наших организација. Наравно, имамо и низ пројеката које је потребно финансирати", рекао је Алексов и додао да су њиховој реализацији рачуна и на финансијску подршку Србије.

Копредседник Мађарско-српске међувладине комисије Ненад Иванишевић најављује заједничку седницу у априлу у Суботици, где би се разговарало о конректном решавања најзначајнијих питања српске националне заједнице у Мађарској.

Претходно је планирано да се "припрема састанка" обави кроз посету представника Владе Србије Будимпешти, разговорима са представницима српске заједнице и Владе Мађарске, као и са представницима мађарске националне заједнице у Србији.

"Желимо да део српске стране буду свакако представници мађарске националне заједнице јер хоћемо да разговарамо отворено о свим питањима. Мислимо да је ово најбољи начин да, могу слободно да кажем, један историјски високи однос двеју земаља преточимо у јако добре односе два народа", рекао је, између осталог, Иванишевић.

Он је такође најавио да ће у буџету за наредну годину бити предвиђена средства за подршку пројектима српске заједнице у Мађарској, која броји око 10.000 људи.