Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Сваки дан да буде посвећен особама са инвалидитетом

Кисић Тепавчевић: Сваки дан да буде посвећен особама са инвалидитетом

Кисић Тепавчевић: Сваки дан да буде посвећен особама са инвалидитетом

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић данас је, на Међународни дан особа са инвалидитетом, отворила Дневни центар за децу са сметњама у развоју у Краљеву, где је поручила да сваки дан треба да буде посвећен особама са инвалидитетом и бризи о њима.

 

Честитајући особама са инвалидитетом њихов дан, Кисић Тепавчевић је навела да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом свакодневно прате потребе особа са инвалидитетом и предузимају конкретне кораке у побољшању квалитета њиховог живота и стварању једнаких услова за све грађане, у складу са кампањом „Србија без баријера“, коју Министарство реализује у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије.

 

Један од тих корака јесте и Дневни центар за децу са сметњама у развоју у Краљеву, на чију потребу је указао Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, на састанку у априлу ове године, додала је Кисић Тепавчевић. „Тада смо питали шта треба да урадимо и добили смо предлог да адаптирамо овај простор. Ово није само дневни центар, то је место, уточиште, предах, извор снаге, који је од огромног значаја и велики ветар у леђа свим породицама које имају децу са сметњама у развоју“, истакла Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да је Министарство за адаптацију овог простора, који има 139 квадратних метара, издвојило нешто мање од 5 милиона динара, а Граду Краљеву се захвалила на обезбеђивању овог простора и издвајању додатних средстава. „Град Краљево је пример одличне праксе. Не можемо све сами, али заједно можемо заиста много“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је указала да је Министарство ове године за подршку удружењима особа са инвалидитетом издвојило 430 милиона динара, а за подршку предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом 625 милиона динара. За рад 10 удружења особа са инвалидитетом и четири предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом са територије Краљева, Министарство је ове године обезбедило више од 70 милиона динара.

 

Кисић Тепавчевић је истакла и да је направљен значајан помак када је у питању запошљавање особа са инвалидитетом, те да у Србији постоји 62 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, у којима ради преко 1.800 запослених.

 

Отварању Дневног центра за децу са сметњама у развоју присуствовали су и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, градоначелник Краљева Предраг Терзић, председница Националне организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић, Весна Петровић, председница Управног одбора Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, председник Удружења „Аутизам“ Иван Маричић који је министарки Кисић Тепавчевић и градоначелнику Терзићу уручио захвалнице.

 

Градоначелник Терзић се захвалио министарки Кисић Тепавчевић и помоћници министра Биљани Барошевић на подршци и рекао да је на састанку са министарком и представницима удружења особа са инвалидитетом разговарано шта је све урађено на побољшању квалитета њиховог живота и шта тек треба да се уради. „Говорили смо како смо изградили стазе за слепе и слабовиде, прилаз Атлетском стадиону, прилаз до самог Ибра, да Краљево постане један од градова у Србији без баријера“, рекао је Терзић и додао да је отварање Дневног центра за децу са сметњама у развоју заједнички успех Министарства, Града, локалних установа и свих који желе да помогну Краљевчанима.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обележава Међународни дан особа са инвалидитетом са удружењима особа са инвалидитетом широм Србије, а у оквиру кампање „Србија без баријера“ током децембра месеца промовисаће најзначајније резултате остварене у овој области, као што су изградња инклузивних игралишта за децу са инвалидитетом, покретне платформе и лифтови, тоалети за особе са инвалидитетом, реконструкције и опремање просторија удружења и друго.