Aa

Aa

Кисић Тепавчевић са директоркама 8 центара за социјални рад са територије Јужног Баната

Кисић Тепавчевић са директоркама 8 центара за социјални рад са територије Јужног Баната

Кисић Тепавчевић са директоркама 8 центара за социјални рад са територије Јужног Баната

Читај ми

Mинистарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић разговарала је данас у Алибунару са директоркама центара за социјални рад са територије Јужнобанатског округа о унапређењу рада ових институција и услуга социјалне заштите.

 

Састанку су присуствовале директорке 8 центара за социјални рад из Панчева, Вршца, Ковачице, Ковина, Опова, Алибунара, Пландишта и Беле Цркве.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је истакла да је социјална заштита један од приоритета Владе Републике Србије и Министарства, што је потврђено и трансфером новца који ће бити намењен развоју услуга социјалне заштите у локалним самоуправама, за шта је ове године издвојено 556 милиона динара. 

 

Тим трансферима је ове године обухваћено 5 општина на територији Јужног Баната, којима је опредељено више од 15 милиона динара.

 

Кисић Тепавчевић је позвала локалне самоуправе да укажу на потребе у области социјалне заштите, како би Министарство на најефикаснији начин усмерило средства у те сврхе. 

 

„Које су заиста потребе на нивоу локалних самоуправа можемо најбоље да видимо уколико дођемо на лице места и зато смо данас у Алибунару, да видимо које су потребе и које су најосетљивије категорије становништва на подручју општина Јужнобанатског округа и да све наше активности усмеримо према онима којима је та помоћ најпотребнија“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Кисић Тепавчевић је навела да је на састанку разговарано о јачању кадровских капацитета установа социјалне заштите, као и о инвестицијама, попут адаптације одређених објеката.  

 

Министарка Кисић Тепавчевић је разговарала и са председницом општине Алибунар Зораном Братић и начелницом Јужнобанатског управног округа Марином Томан, а обишла је и Општинско удружење пензионера и Општинско удружење инвалида рада у Алибунару, коме Сектор за заштиту особа са инвалидитетом пружа редовну финансијску подршку у циљу реализације инклузивних активности за особе са инвалидитетом.

 

Кисић Тепавчевић је навела да је подршка организацијама које окупљају особе са инвалидитетом и запошљавању ове групе грађана међу приоритетима Министарства.

 

На реализованом Програмском конкурсу обезбеђена су средства за финансирање 33 савеза са 513 локалних организација у саставу.

 

На територији Јужнобанатског округа, додала је, постоји 24 удружења особа са инвалидитетом, за чији рад је Министарство у току ове године издвојило нешто више од 5,5 милиона динара.

 

Кисић Тепавчевић је рекла и да је за запошљавање особа са инвалидитетом ове године Министарство издвојило 625 милиона динара. 

 

„На подручју Јужнобанатског округа постоје 4 оваква предузећа, где више од 50 одсто запослених чине особе са инвалидитетом. За субвенције њихове зараде и побољшање услова рада за ову годину издвојено је преко 23 милиона динара“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Полазећи од идеје изградње модерног друштва у коме су особе са инвалидитетом равноправни чланови, један од приоритета у текућој годиин је наставак реализације кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, која се реализује у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом.

 

Министарство ће и у 2021. години у партнерству са организацијама особа са инвалидитетом, реализовати пројекте који имају за циљ обезбеђивање приступачног окружења за све грађане Србије, као што су изградња инклузивних игралишта за децу са инвалидитетом и постављање рампи, обезбеђивање адекватних услова за рад удружења особа са инвалидитетом, набавком рачунарске опреме и намештаја и реконструкцијом просторија удружења.

 

Састанцима су присуствовале и државна секретарка др Стана Божовић и помоћнице министра Биљана Зекавица и Биљана Барошевић.