Aa

Aa

Караван „Дигитална експедиција“ стигао и у Ужице

Караван „Дигитална експедиција“ стигао и у Ужице

Караван „Дигитална експедиција“ стигао и у Ужице

Читај ми

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић у присуству министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, министарке трговине, туризма и телекомуникација Татјане Матић и градоначелице Ужица Јелене Раковић Радивојевић, отворила је караван дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција” у Ужицу.

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да је Република Србија урадила много на пољу дигитализације у техничком смислу, али да је неопходно са тим упознати и грађане, како би они знали шта све данас могу да ураде из својих домова, да не чекају у редовима и не губе време на шалтерима. Како је истакла, треба да знају како да користе све оно што је Влада Србије на пољу дигитализације урадила у последњих 5 година и постану „е-грађани“, што је и циљ овог каравана. 

 

„Државна управа треба да буде прави сервис за све грађане у Србији. Да буде доступан и функционалан сваки дан у години и у свако доба дана. Једини начин за то било је увођење електронске управе“, навела је председница Владе.

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да је 21. век време технолошких иновација и да је циљ овог каравана повећање доступности дигиталних вештина и дигиталне писмености свих грађана Србије.

 

„Захваљујући иницијативи, идеји и ентузијазму председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић и њеном стручном тиму, много тога је урађено на пољу дигитализације. Покренуте су многе различите иницијативе, едукације и програми. Сада наша земља сигурно путује дигиталним караваном“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Кисић Тепавчевић је навела да се у време пандемије Ковида 19, значај технологије и дигиталне писмености посебно приметио. Како је навела, постоји разлика између млађих генерација, које су рођене у време технолошких иновација и старијих, који се на њих полако навикавају.

 

Министарка Кисић Тепавчевић подсетила је да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз подршку Владе Републике Србије и УНДП-а опремило све геронтолошке центре у нашој земљи адекватном технолошком опремом, која корисницима омогућава онлајн комуникацију са својим најмилијима, а уједно је и  побољшала њихов квалитет живота. 

 

„Захваљујући заинтересованости и ентузијазму наших најстаријих, желимо да идемо корак даље и покренемо програм на принципу едукација и радионица за наше најстарије. Тај пилот програм подразумева 20 центара и развија се уз подршку УНДП-а“, рекла је Кисић и додала да поред контакта са најближима, наши најстарији желе да знају и како да онлајн плате рачуне, приступе вестима, гледају филмове.