Aa

Aa

Једнака социјална заштита, без обзира где деца живе

Једнака социјална заштита, без обзира где деца живе

Читај ми

АЛЕКСИНАЦ - Политика ове владе је да Србија буде равномерено развијена када је питању економија, али и када је у питању социјална заштита, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је додао да без обзира да ли дете ометено у развоју живи у Београду или Алексинцу, оно има исте потребе, и оне морају да буду задовољене.

Вулин је након обиласка Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Алексинац рекао да је та општина један од примера како иако неразвијена и сиромашна, може да улаже у развој институција и развој социјалне заштите .

Министарство то препознаје и зато смо у протекле две године у развој институција социјалне заштите у Алексинцу уложили више од 47 милиона динара, додао је.

Од ове године и Алексинац као и друге неразвијене општине добијају трансферна средства којима треба да унапреде и учине одрживим услуге заједнице.

"Ове године за Алексинац је предвиђено 5,862 милиона динара", рекао је Вулин.

Он је навео да дете ометено у развоју, али и његова породица имају потребу за помоћ, за оваквим боравком и да свој живот учине бољим и да није важно где они живе- већ како живе.

Зато смо ми као држава обезбедили значајна средства и први пут је Министарство рада обезбедило 400 милиона динара за развој услуга у заједници да би се овакве услуге сачувале и да не би зависиле од тога да ли локалне самоуправе имају довољно новца и могу да им помогну, рекао је Вулин.

"Ми смо се са републичког нивоа побринули да овакве установе морају да наставе да трају и раде. Ова деца ће бити ту и сутра, она не смеју да страдају зато што је криза, зато што је тешко или нема новца", рекао је Вулин.

Како је навео, они имају своје потребе и министарство мора да помогне Он је истакао и да помоћ никад није довољна, али да мора да буде бар она основна како би се овакве установе и услуге одржале.

"Ми то успешно радимо, услуге у заједници се висе не гасе, оне су одрживе и веома су важне", рекао је Вулин.

Према његовим речима, у оној мери у којој су те услуге успешне, толико ће и корисници моћи да остану у породици, а нема бољег места него што је породица.

Секретар Удружења за помоћ лицима са сметњама у развоју Сузана Степановић рекла је да у дневном боравку за особе са менталним сметњама има 30 корисника који поред дружења и играња израђују различите украсне предмете и сувенире од гипса, керамике, стакла и пластике.

"Поред дружења и играња имамо и радну окупацију, едукацију и социјализацију", рекла је Степановић додајући да најмлађи корисник има пет година, а најстарији 51.

Она је истакла да је 1.047 особа са инвалидитетом на територији општине Алексинац, а 632 корисника са менталним сметњама.

"Без обзира да ли дете живи у Београду или Алексинцу, његова породица има потребу за помоћ", рекао је Вулин.