Aa

Aa

Европски дан особа са аутизмом

Европски дан особа са аутизмом

Читај ми

СРЕМСКА МИТРОВИЦА - У Србији има између 2.500 и 3.000 деце са аутизмом и исто толико породица које такође треба да имају посебну пажњу у друштву, изјавио је данас Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је поручио у Сремској Митровици, на манифестацији поводом обележавања Европског дана особа са аутизмом, да деца са том болешћу не смеју да буду "невидљива", него морају да буду део друштва.

"Деца са аутизмом не смеју да буду невидљива, она не смеју да живе крај нас, него морају да буду део нашег света”, рекао је Вулин истичући важност удружења родитеља деце са аутизмом.

Министар је истакао да се једно друштво "не мери по томе како се односи према најснажнијим и најбогатијим члановима, већ по томе како се односи према најслабијима и најсиромашнијима".

Он је зразио наду да ће се српско друштво убудуће показати још успешнијим када је реч о односу према особама са аутизмом.

"Деци са аутизмом и њиховим родитељима мора да буде пружена неопходна помоћ, како би им било барем мало лакше, кад већ живот није био праведан према њима", рекао је Вулин новинарима и нагласио да ће ресорно министарство наставити да помаже рад удружења деце са аутизмом, као и њихове родтеље.

Он је у том погледу посебно истакао значај деловања локалних самоуправа, које би, указао је министар, требало да развијају услуге у заједници, дневне боравке, а посебно улугу предаха, која је "свакако најдража родитељима деце са аутизмом".

Приредби коју су деца са аутизмом приредила у простору Библиотеке "Глигорије Возаровић" присуствовао је и градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић, који је новинарима рекао да ће локална самоуправа ангажовати све своје капацитете како би била пружена што већа помоћ тој деци и њиховим родитељима.

Председница Савеза удружења родитеља деце са аутизмом Србије Весна Петровић захвалила је Граду Сремској Митровици на помоћи тој деци и њиховим родитељима да живе лепше и достојанственије.

Циљ тих удружења у Србији јесте да се покаже друштву да деца са аутизмом постоје, да имају квалитете и потенцијале и да им се мора пружити шанса да то покажу, рекла је она и додала да ће та и сличне манифестације и убудуће бити обележаване у локалним организацијама, односно у многим градовима Србије.