Aa

Aa

Државни секретар Алексов присуствовао уручивању уговора у оквиру програма ,,Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома''

Државни секретар Алексов присуствовао уручивању уговора у оквиру програма ,,Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома''

Државни секретар Алексов присуствовао уручивању уговора у оквиру програма ,,Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома''

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов, поред шефа сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Републици Србији Ингвеа Енгстрома и генералног секретара Сталне конфернције градова и општина Ђорђа Станичића, присуствовао је свечаној церемонији и уручивању уговора у оквиру грант шеме програма ,,Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома''.  

 

У свом обраћању државни секретар Светозар Алексов је честитао свим градовима и општинама којима су грантови додељени и истакао да се започиње један важан посао који ће за неке општине трајати девет а за неке петнаест месеци, али важно је да сви схвате да процес инклузије у нашем друштву мора да траје и да се унапређује. Он је, такође, истакао да је обезбеђен стратешки оквир доношењем Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2016-2025 године и да је предлагач ове стратегије као и акционих планова за њено спровођење управо Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

”Две од пет приоритетних области препознатих у стратегији у директној су надлежности Министарства, а то су запошљавање и социјална заштита. Постоји још једна компонента у надлежности Министарства која прожима све друге, а може се рећи да им је и предуслов – то је антидискриминација. Због тога ми је посебно драго што ова грант шема третира пројекте из ове области”, рекао је државни секретар Светозар Алексов.

 

Државни секретар Светозар Алексов се захвалио и Делегацији Европске уније у Србији рекавши да: ”Пројекат ,,Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома'' у целини доприноси остваривању мера предвиђених Стратегијом и због тога дугујемо велику захвалност нашим пријатељима из Делегације Европске уније у Србији.”

 

Посебну похвалу је упутио и имплементационом партнеру Сталној конференцији градова и општина, истакавши да и до сада, максимално озбиљно управља овим пројектом.

 

”Очекујемо много од ове грант шеме која има 36 пројекта у износу од готово 2 милиона евра, а чији циљ је јачање положаја ромске популације у локалним заједницама, кроз имплементацију приоритетних националних и локалних стратешких мера у области запошљавања, борбе против дискриминације и промоције равноправности ромске популације, и надам се да ћемо се по истеку свих рокова поново срести са жељеним резултатима, а то је да има више Рома који раде и мање оних који трпе дискриминацију. То је заједнички циљ којим тежи не само Министарство, већ и целокупна Влада Републике Србије као и наш председник Александар Вучић”, рекао је у свом завршном обраћању државни секретар Светозар Алексов.

 

Програм ,,Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома'' финансира Делегација Европске уније у Републици Србији, а спроводи Стална конференција градова и општина, док је корисник Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Програм има за циљ унапређење и оснаживање локалних заједница за укључивање Рома. Општи циљ Програма је подршка процесу побољшања социо-економског положаја ромске популације у локалним заједницама и спровођењу приоритетних стратешких мера из Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године. Укупан износ који је додељен корисницима у оквиру ове грант шеме, која припада компоненти 2 и која обухвата 36 пројеката, а које спроводи 35 градова и општина, износи 2 милиона евра, а вредност грантова је од 40 до 60 хиљада евра. Трајање пројеката је од 9 до 15 месеци, а главни корисници су локалне самоуправе (градови и општине у Србији) уз обавезно партнерство са цивилним сектором.