Aa

Aa

Држава води рачуна о деци

Држава води рачуна о деци

Читај ми

БЕОГРАД - Држава води рачуна о деци, дечји додатак је примило нешто више од 367.000 дечака и девојчица, а у 44.000 породица које примају новчану социјалну помоћ, живи и заштићено је од сиромаштва више од 88.000 деце, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, отварајући Дечју недељу, чији је овогодишњи мото "Подршка породици - најбоља подршка деци", рекао да је родитељски додатак остварило 59.000 мајки за 61.000 деце, као и да више од 5.000 деце одраста у хранитељским породицама и да је за то одвојено више од 209 милиона динара.

"У нашим институцијама за бригу о деци налази се 792 детета и за њих је одвојено више од 21 милион динара. Признаћете, држава Србија брине се и у складу са својим буџетским могућностима, а често и преко тога води рачуна да наша деца добију све основно и оно што им је потребно", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је, у складу са својим међународним обавезама, Србија и Министарство рада као предлагач излашло пред јавност са предлогом о дечјем омбудсману.

"Од данас на нашем сајту стоји предлог о дечјем омбудсману. То су наше међународне обавезе, али сматрамо да је неопходно подићи на виши ниво заштиту дечјих права, уводећи посебног заштитника права детета. То је начин да се дечја права штите, али и да се одговарајућа искуства, сазнања и критика могу упутити преко неког ко ће се бавити искључиво правима детета", рекао је министар рада.

Вулин, чије је министарство покровитељ Дечје недеље, додао је да је једна недеља у једној години за нашу децу- "мало и свако зна да је потребно нешто више од једног живота да би се борило за децу".

Директор Канцеларије УНИЦЕФ у Србији Мишел Сен Ло рекао је да традиција Дечје недеље сведочи колико је друштво Србије посвећено деци и да се том приликом састају, како би размотрили шта је промењено од последњег пута, који напредак је остварен и који изазови још предстоје.

"Сви смо свесни да је много тога урађено и поздрављамо настојања и напоре државе, захваљујући којима су се побољшале прилике деце да одрастају у здрављу и да развију свој пуни потенцијал. Много тога је такође урађено да се породицама понуди подршка за подизање деце. Ово се посебно односи на сиромашне породице и на децу суочену са социјалним проблемима", рекао је Сен Ло.

Председник Пријатеља деце Србије Љубивоје Ршумовић рекао је да не воли фразе, али да се из детињства сећа фразе, која је гласила "Деца су наше највеће богатство".

"Деца су стратешка ствар за ову земљу. На породици је увек било, па и сада, највећа одговорност на формирању личности човека. Треба веровати да ће ове идеје помоћи да учинимо нешто да у Србији буде више рођене деце, а Бог ће помоћи свима нама да деца одрасту у поштене људе", рекао је Ршумовић.

Чланица Одбора за права детета Народне скупштине Дубравка Филиповски рекла је да њен одбор сматра да је веома важна координација институција у Србији и да ће се том координацијом успети да се свакога дана скрене пажња на проблеме са којима се деца суочавају.

"Одбор у свом раду посебну пажњу посвећује примени појединих закона које су чланови одбора препознали као важне- захтев за заштиту дечјих права и побољшања положаја деце у Србији и зато смо формирали неколико радних група за боље праћење примене тих закона", рекла је Филиповски.

Заменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић посебно је истакла улогу породице и скренула пажњу да је улога свих надлежних институција и читавог друства да ураде све што је потребно да се оснажи породица, како би деца одрастала у здравом родитељском окружењу.

На свечаности отварања Дечје недеље, која има традицију дугу 81 годину, певао је дечји хор ОШ "Милан Ракић".