Aa

Aa

Држава мора да води рачуна о сваком грађанину

Држава мора да води рачуна о сваком грађанину

Читај ми

КРАГУЈЕВАЦ - Држава мора да води рачуна о сваком свом грађанину, нема довољно за све, али има начина да се то расподели и то смо показали сада након поплава, истакао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин представљајући пилот пројекат "Банка хране" који данас почиње у Крагујевцу.

Идеја пројекта, који би ускоро требало да заживи на територији целе Србије, је да Црвени крст, од институција које се баве исхраном корисника (студентски и ученички домови, установе за смештај одраслих корисника) прикупља вишкове хране, и у сарадњи са Центром за социјални рад, дели оброке социјално најугроженијима који немају право на исхрану у народној кухињи.

Вулин је рекао да су се данас у Крагујевцу окупили људи из Студентског дома, Завода за смештај одраслих "Мале пчелице", Геронтолошког центра и Центра за социјални рад који желе да помогну својим суграђанима.

Министар је објаснио да ће за почетак, једном недељно храну имати 100 корисника, али је идеја да се касније она обезбеди за више дана.

Истичући да другачијом расподелом и размишљањем многе људе можемо учинити бар мало удаљенијијм од сиромаштва, Вулин је указао да се пројекат "Банка хране" сада спроводи у Крагујевцу, а уколико буде успешан требало би да се прошири на целу Србију..

Он је истакао да се на овај начин помаже људима који су на граници сиромаштва и не могу да се обрате за оброк у народној кухињи, али и да ће држава покушавати да кроз мере запошљавања и Закон о раду помогне људима да дођу до свог хлеба.

Вулин је рекао да је Министарство после поплава у свим погођеним подручјима организовало да се уради детаљна анализа шта се десило са корисницима социјалних услуга, како и колико су страдали, ко је остао без куће и посла јер, како је рекао, " нико не може да буде невидљив".

"Ово је само један од начина да помогнемо", рекао је он, истичући да народне кухиње нису "никаква срећа и радост, али јесу нужност и зато што су нужност ми ћемо их очувати и нећемо дозволити да се иједна затвори".

Он је додао да има проблема са затварањем народне кухиње у Нишу, али је изразио наду да ће заједно са Црвеним крстом и градоначелником Ниша тај проблем брзо бити решен.     

"За Црвени крст Крагујевца покретање овог пројекта од стране МИнистарства за рад је од изузетног значаја, јер Црвени крст има непосредан контакт са људима, њиховим потребама и невољама", рекла је секретар Црвеног крста Крагујеваца Невенка Богдановић.

Према њеним речима, ово је још један начин да се храна учини доступна онима којима је најпотребнија.

"Пројекат почиње у Крагујевцу, јер се базира на већ добро постављеној мрежи међу институцијама различитог система, у овом случају социјалног, образовног и здравственог", нагласила је Богдановић.

Она је додала да је, поред Студентског дома, Завода "Мале пчелице", Геронтолошког центра и Центра за социјални рад изузетно велику помоћ и подршку овом пројекту пружио и Институт за јавно здравље у Крагујевцу, захваљујући коме данас и започиње реализација овог пројекта.

"Надамо се да ће ово бити један од успешних модела ублажавања последица сиромаштва примењив на територији целе државе", указала је Богдановић.