Aa

Aa

Држава и грађани Србије заједно у кампањи "Реци НЕ раду на црно!“

Држава и грађани Србије заједно у кампањи "Реци НЕ раду на црно!“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, представљајући кампању "Реци НЕ раду на црно!“, рекао је да Влада Републике Србије има за циљ да едукује своје грађане о користи коју имају од сузбијања сиве економије и да овом кампањом наставља борбу која је започета 2014. године, када је на челу Владе био Александар Вучић.

 

"Неки број наших радника нема плаћено боловање, годишњи одмор, а немају права ни да аплицирају за кредите у банкама, нити да остваре било какву њихову погодност. У току кампање "Реци НЕ раду на црно!“ медијски ћемо едуковати грађане и раднике о овом проблему, јер овде не губи само држава већ губе и радници. Против рада на црно, за који сви знамо да је присутан, морамо сви заједно да се боримо, и држава и грађани", рекао је Ђорђевић и нагласио да је захвалан норвешкој влади и амбасадору Краљевине Норвешке у Србији Арнеу Санесу Бјорнстаду, који је препознао важност и потребу да заједнички са Србијом учествује у сузбијању сиве економије.

 

Нека истраживања показују да сваки трећи радник у Србији ради "на црно", а инспекција рада је због утврђених неправилности током прошле године казнила послодавце у земљи са више од 230 милиона динара.

 

„Сузбијањем рада на црно и сиве економије наша држава стала је раме уз раме са развијеним европским земљама. Инспекторат за рад, при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, извршиће већи број ванредних инспекција, 365 дана 24 сата, јер досадашња пракса, да се два дана унапред најави инспекција показала се као нелогична“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је рекао да се Влада Србије активно бави и законским процедурама, те је у децембру прошле године донела измене и допуне Закона о раду, а у наредном периоду радиће и на Закону о сезонским пословима, Закону о социјалном предузетништву и Закону о раду у иностранству и запошљавању странаца и најавио да је спреман информатор за раднике који одлазе у иностранство, а који садржи све информације о начину на који се може легално радити у иностранству.

 

В.Д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић рекао је да је у 2017. години инспекција извршила 53.424 инспекцијских надзора и утврдила да је 22.411 лица радило на црно, што је за 2.939 више негу у 2016. години.

 

"Овај пројекат треба да пружи бољу слику о томе шта ради инспекција јер њихов рад је за опште добро и државе и радника", нагласио је Ђуровић.

 

Амбасадор Норвешке Бјорнстад истакао је да кампања представља пример добре праксе и жељу институција Републике Србији да мотивишу грађане да се боре против сиве економије.

 

Председник Уније послодаваца Милош Ненезић захвалио је Влади Србије и министру Ђорђевићу на изузетној сарадњи и истакао да постоји низ заједничких активности које су урађене и које су у току и рекао да Унија послодаваца подржава кампању "Реци НЕ раду на црно!“ која је само још један корак који ће помоћи у стварању бољих услова у пословном окружењу.

 

Сениор партнер агенције за интегрисане маркетиншке комуникације Голин Београд Иван Бендер рекао је да му је изузетно задовољство што је агенција препозната као партнер у овако важном националном пројекту и додао да ће се залагати за то да сваки корак у овој кампањи буде транспарентан.