Aa

Aa

Држава и Град: Стати на пут насиљу над женама

Држава и Град: Стати на пут насиљу над женама

Читај ми

БЕОГРАД - Прошле године у Србији је регистровано 13.425 случајева насиља у породици, а ове, до почетка новембра, у породичном насиљу убијене су 33 жене, због чега су држава и град Београд данас послали јасну поруку да се томе мора стати на пут, истакао је министар Вулин.

У Старом двору данас је потписан Споразум о међусекторској сарадњи у примени Општег протокола о поступању и сарадњи установа, органа и организација града Београда у ситуацијама насиља над женама у породици, уочи којег су министри Александар Вулин и Никола Селаковић, као и градоначелник Синиша Мали, истакли да је то први корак у сузбијању насиља над женама.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин констатовао је да је наше друштво већ требало да се избори с тим проблемом, али да нажалост то није учињено.

"Никако да понудимо системски одговор како се изборити против насиља над женама. Није то везано за образовну структуру, нити за богатство, нацију или веру. Насиље над женама је опште људско зло", рекао је Вулин.

Он је поручио да је потписивање споразума о међусекторској сарадњи начин да се с њим изборимо.

"Систем у целини, од социјалне и здравствене заштите, полиције, тужилаштава и судова, просвете, медија, све то даје бар трачак наде да ћемо се с овим злом изборити ефикасније", рекао је Вулин.

Министар је додао да су у 130 од 190 центара социјалне заштите већ формирани тимови који се баве решавањем проблема насиља у породици.

"Сигуран сам да ће данашњи догађај бити путоказ и за остале локалне самоуправе у Србији", рекао је Вулин.

Од данас, на Међународни дан борбе против насиља над женама, па до 10. децембра, Мост на Ади биће осветљен у наранџасто, боје борбе против те врсте насиља, најавио је градоначелник Мали.

Он је истакао да је до данас само у српској престоници пријављено 2.263 случајева насиља у породици и подвукао да је то веома висок број који обавезује друштво да дефинише начин како да се тај проблем реши.

Овај споразум подразумева да све државне институције које се баве овим проблемом, на његовом решавању раде заједно и синхронизовано, рекао је Мали.

"Ово је први пут у Београду да се потписује овакав споразум и тиме шаљемо јаку поруку да смо вољни и способни да уђемо у коштац са овим проблемом и да смо спремни системски да га решимо", поручио је градоначленик.

Мали је додао да је потписивање данашњег спораузма велика ствар за Београд јер борбом за све којима су права угрожена главни град Србије заиста постаје светска метропола.

Министар правде Никола Селаковић је истакао да не би требало говорити само о последицама насиља над женама, већ и о његовом узроку и подвукао да су две основне институције "заказале" у његовом спречавању - породица и школа.

"Центри за социјални рад, систем здравствене заштите, јавна тужилачка организација и судство, то су они који брину о последицама, али они који се баве генералном превенцијом, школа и породица, довели су до тога да данас о овоме причамо", рекао је Селаковић.

Према његовим речима статистика о насиљу над женама није веродостојна, јер је реч само о оним случајевима који су пријављени.

Системским приступом у борби против последица, али и исправљању узрока који су довели до њих, а то су породично и школско васпитање на првом месту, довешће до смањења броја случајева насиља над женама, јер "ако дете не буду васпитавале породица и школа, васпитаваће их улица", рекао је Селаковић.

"Ово данас не сме да остане мртво слово на папиру, а ми који смо дали уводне речи, морамо да искористимо ауторитет своје функције да потписнике сваког дана, месеца и године опомињемо на оно на шта су се обавезали овим споразумом и шта треба да ураде", рекао је Селаковић.

Споразум о међусекторској сарадњи у примени Општег протокола о поступању и сарадњи установа, органа и организација града Београда у ситуацијама насиља над женама у породици потписали су представници Секретаријата за социјалну заштиту, за образовање, за здравство, Центра за социјални рад, Полицијске управе Београд, Првог, Другог, Трећег и Прекршајног основног суда, Прво,Друго и Треће основно јавно тужилаштво, Центар за заштиту одојчади, Аутономни женски центар, Саветовалиште против насиља у породици.