Aa

Aa

Доношење закона о синдикату и штрајку - кодекс радног законодавства

Доношење закона о синдикату и штрајку - кодекс радног законодавства

Читај ми

ЛАЗАРЕВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио је данас у Лазаревцу доношење закона о синдикатима, који би се, како је рекао, бавио утврђивањем репрезентативности синдиката, као и закон о штрајку.

"Почећемо ускоро са радним групама. Треба да донесемо закон о синдикату и закон о штрајку, нешто што бих ја волео да буде кодекс радног законодавства", рекао је Вулин.

Министар је указао да измењени Закон о раду, који је парламент усовоји прошле седмице, као и сви до сада садржи пуно одредби које се суштински не тичу само радног законодавства, већ се бави и организацијом синдиката.

"Хајде да донесемо посебан закон који ће се бавити искључиво синдикатом, који ће утврђивати њихову репрезентативност. Сада смо већ направили одређене мере и како ћемо то да радимо, с обзиром на то да до сада то није било могуће", навео је Вулин.

Министар каже да је социјални дијалог, можда, и најважни, односно да у социјално-економском савету треба да седе представници заиста репрезентативних синдиката и послодаваца и да они стварно представљају оне за које говоре да их представљају.

Радници лакше до неисплаћених зарада

"Измене Закона о раду увеле су нови институт - обрачунски листић за зараду који има статус извршне испаве и који ће допринети да радник може преко суда да наплати зараду коју му послодавац није исплатио, изјавио Вулин.

"Неће бити могуће да послодавац има новца за отплату кредита банке а да неће да плати радника", рекао је Вулин новинарима приликом полагања венаца у месту Рудовци на спомен плочу рударима-штрајкачима, погинулим 1939. године.

Он је појаснио да на обрачунском листићу јасно пише шта се раднику дугује, односно шта је требало да буде исплаћено, па је увођењем овог института омогућено да се избегне мучан и скуп судски поступак.

"Довољно је да то представите надлежном судији а он је дужан да упари са евиденцијом послодавца и то је то. Под условом да послодавац има новца на рачуну", рекао је министар за рад.

На питање ко ће тај поступак у пракси да контролише, Вулин је указао да је то ствар радника.

"Радник има могућност да добије папир који представља извршну исправу - документ који се не доказује, потребно га је само представити надлежном суду. Можете и да то не урадите. То је ваша ствар, као што можете и да не тражите плату", истакао је Вулин.

Министар је рекао да очекује да ће послодавац сада знати да постоји та могућност и када буде видео да у судској пракси то функционише одговорније ће се понашати према раднику и његовој заради.