Aa

Aa

До краја фебруара Стратегија за очување дечјих права

До краја фебруара Стратегија за очување дечјих права

Читај ми

БЕОГРАД - О Закону о дечјем омбудсману ће се одлучивати, након што Савет за права детета заврши Стратегију за очување дечјих права крајем фебруара, најавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Оно што је сада најургентније је да Савет до краја фебруара заврши Стратегију за очување дечијих права. Када завршсимо Стратегију, Савет ће се поново састати и онда ће одлучивати о конкретним стварима’’, рекао је Танјугу Вулин.

Поменути закон ће проћи јавну расправу и неће бии усвајан по хитном поступку, рекао је министар и позвао све заинтересоване да се укључе у тај посао након што Савет предложи Нацрт закона.

На питање да ли се о доношењу тог закона консултовао са Заштитником грађана, Вулин каже да то ради Савет, те да је реч о јавној ствари где свако може да изнесе своје мишљење.

Говорећи о деци улице, Вулин је навео да је то велики проблем и да је до сада формирано висе од 100 тимова те да је више од 60 дечака и девојцица збринуто.
"Неки од њих се налазе у институцијама, док су неки додељени одговарајућим хранитељским породицама’’, рекао је Вулин.

Оцењујући да је то велики проблем, министар каже да се то не тиче само великих градова, јер та деце, како је рекао, углавном долазе однекуд, по правилу из неких малих градова и средина.
‘’Зато нам је потребна свеукупна борба. Свакодневно сам у контакту са Министарством унутрасњих послова и желим да се захвалим припадницима МУП-а и министру (Небојши) Стефановићу на великој помоћи коју нам пружа у борби са овим злом’’, рекао је Вулин.

Несвхатљиво је, каже, да имамо свакодневно просјачење на улицама свих наших градова, а да нико никада деценијама није био кажњен за његово организовање и навођење додајући да ће се та ствар променити.

Циљ је, додаје, да се промени Закон о социјалној заштити.
‘’Хоцемо да променимо Закон о социјалној заштити. Између осталог инсистирам на томе да Центар за социјални рад мора да буде значајнији и видљивији, и да социјални радник мора да има већа овласћења с обзиром да носи највећу одговорност’’, рекао је Вулин.

Како каже, када год се нешто деси сви одмах прво критикују социјални рад и социјалног радника, а врло често уопсте не знамо да он нема овласћења да било кога склони са улице и било коме ускрати готово ни једно право.

Према његовим речима, социјални радник мора да се обраћа одговарајућим институцијама које доносе одлуке, а некад и не донесу.
‘’У том систему верујем да социјални радник мора има много запаженију улогу и мора да буде много важнији у свакодневном животу и свакодневним поступцима’’, закључио је Вулин.