Aa

Aa

Ђорђевић: Жене не смеју бити жртве насиља

Ђорђевић: Жене не смеју бити жртве насиља

Ђорђевић: Жене не смеју бити жртве насиља

Читај ми

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и почетка кампање ,,16 дана активизма против насиља над женама“, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић посетио је Београђанку Ромске националности која је годинама доживљавала насиље од стране невенчаног супруга и послао снажну поруку да је сваки вид насилништва у Републици Србији недопустив.

 

Министар је жртви насиља и њеној породици обећао да ће пронаћи начин да им обезбеди сигуран и адекватан смештај, у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту у Београду и подвукао да држава брине о свим грађанима, као и да жртве насиља нису саме.

 

Оцењујући тренутну ситуацију, Ђорђевић је рекао да борба против сваког облика насиља, а посебно над женама, даје резултате само у свеобухватној и системској сарадњи свих институција, као и да је Република Србија у протеклом периоду учинила много како би унапредила ову област.

 

„Када је у питању спречавање и елиминација насиља над женама у Републици Србији, држава је у складу са политиком која подразумева „нулту толеранцију према насиљу“, предузела значајне кораке у правцу напретка, међутим, статистика нас опомиње да морамо још више да радимо на едукацији, превенцији и сузбијању овог негативног феномена. Држава је значајно унапредила нормативна решења али се још увек суочавамо са изазовима када је у питању њихово спровођење“, објаснио је министар Ђорђевић и додао да је држава одлучна да стане на пут насиљу над женама али и свим другим видовима насиља, те да је неопходно да починиоци сносе одговорност за своја злодела. 

 

Министар је подсетио да је Влада Републике Србије 1. јуна 2017. године донела Закон о спречавању насиља у породици који је унео новине којима је омогућено изрицање „хитних мера“ и то:  привремено удаљење насилника из куће; привремена забрана контактирања и приласка жртви насиља. 

 

„Пре мање од годину дана, успоставили смо и Националну СОС телефонску линију за жене жртве насиља. Наведени подаци показују да нам предстоји дуг пут ка потпуној елиминацији насиља, проблема који захтева синхорнизовано деловање свих актера на његовом сузбијању. Мора да постоји свест о томе да насиље није искључиво индивидуални или породични проблем већ проблем друштва у целини. Порука државе је јасна - ни једна жена не сме да трпи насиље“, истакао је Ђорђевић и додао да тренутно широм Србије постоји 15 сигурних кућа/прихватилишта за жене које су преживеле насиље.

 

Ђорђевић је подсетио да је осим наведеног, од доношења Закона о бесплатној правној помоћи и институт бесплатне правне помоћи на располагању женама које су жртве насиља у породици, као и да је у току израда Националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и у партнерским односима (2020-2025) и пратећег акционог плана.

 

Међународна кампања ,,16 дана активизма против насиља над женама“ традиционално почиње 25. новембра на Међународни дан борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра на Дан људских права. У кампању се сваке године укључују појединци и организације у више од 100 држава света које захтевају елиминисање свих облика насиља над женама. Циљ кампање је подизање свести свих актера на локалном, националном и међународном нивоу о родно заснованом насиљу и о потреби да се још снажније и одлучније томе одупремо.