Aa

Aa

Ђорђевић отворио сајам Ј=ДНАКИ посвећен особама са инвалидитетом

Ђорђевић отворио сајам Ј=ДНАКИ посвећен особама са инвалидитетом

Ђорђевић отворио сајам Ј=ДНАКИ посвећен особама са инвалидитетом

Читај ми

Министар Зоран Ђорђевић oтворио је сајам Ј=ДНАКИ на Београдском сајму који организује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом.

 

Ђорђевић је истакао да је пристигло много похала на рачун свега што ресор којим руководи чини за особе са инвалидитетом, укључујући и организацију данашњег сајма, али, како је нагласио, један човек је ипак најзаслужнији за побољшање квалитета живота ове осетљиве категорије, а то је председник Републике Србије Александар Вучић. 

 

 „Када је започео мандат, председник Александар Вучић је одмах међу главне приоритете уврстио унапређење положаја особа са инвалидитетом. Он је први државник у свету који је своју визит карту израдио и на Брајевом писму. Такве ствари нама свима дају задатак да више радимо на једнакости и да отворено причамо о проблемима. Као ресорни министар, свестан сам да постоје бројни изазови, али сам такође и вољан да се суочим са тим проблемима и да из те битке изађем као победник, а знаћу да сам успео ако особе са инвалидитетом и друге осетљиве категорије осете да постоји бољитак“, рекао је министар. 

 

Ђорђевић је поручио да је главни циљ сајма да представи досадашње резултете и примере добрих пракси заснованих на приступу да су сви грађани једнаки и са циљем да се и најосетљивије категорије становништва представе јавности као равноправни грађани друштва које се гради на принципима једнакости и уважавања различитости. 

 

„Сајам Ј=ДНАКИ је значајан не само за особе са инвалидитетом, већ за све грађане Србије који више неће имати предрасуде, већ ће се уверити да особе са инвалидитетом своје послове обављају квалитетно и одговорно, да имају таленте које многи од нас немају, као и да могу да учествују у свим друштвеним активностима у Србији. Желим да знате да смо сви овде са вама због вас“, изјавио је министар и додао да од свих нас зависи колико ће особе са инвалидитетом бити равноправни грађани ове земље.

 

Вршилац дужности помоћника министра Биљана Барошевић, која води Сектор за заштиту особа са инвалидитетом, позвала је све грађане Србије да ове године посете сајам Ј=ДНАКИ, на Београдском сајму у хали 3а, који је после 81 годину доступан особама са инвалидитетом.

 

„У сарадњи са НООИС-ом и Београдским сајмом поставили смо приступне рампе кроз све хале сајма, а осим тога, реконструисали смо тоалете према потребама особа са инвалидитетом. Такође, изграђена су два нова тоалета - мушки и женски за особе са инвалидитетом”, истакла је Барошевић и додала да је поносна што је са својим тимом, са особама са инвалидитетом, остварила још један сан  - да овај сајам буде препознатљив у нашој земљи.

 

Извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић истакла је да је сајам Ј=ДНАКИ значајан пројекат за читаву државу, јер се на тај начин промовишу различитости, као и мото кампање сајма - једнакост.

 

„У Србији живи 800.000 особа са инвалидитетом, што чини чак 10 одсто укупног становништва. То значи да су особе са инвалидитетом једна од највећих маргионализованих група, која треба да има сва људска права као и други грађани и исту позицију. Борба за људска права је врло слојевита, а један од начина да се унапреди положај јесте и подизање свести грађана о особама са инвалидитетом и нашим правима - казала је Јовановић.

 

Током свечаног отварања сајма Ј=ДНАКИ члановима Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Александри Мањи, Душки Савић и Рафети Детанац уручени су ваучери за уградњу и атестирање ручних команди за безбедно управљање возилом; председнику Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Михајлу Пајевићу, председник Удружења за церебралну и дечију парализу Нови Београд Синиши Букомиру и извршној директорки НООИС-а Иванки Јовановић су уручени комплети прве помоћи; док су ваучери за путовање за две особе уручени председници Савеза инвалида рада Војводине Стани Свиларов.

 

 На штанду Министарства обезбеђен је изложбени простор на коме су слике и друга уметничка дела чији су аутори особе са инвалидитетом, као и стаклене витрине у којима ће бити изложене рукотворине, накит и различити производи које су такође израдиле особе са инвалидитетом и корисници Установа социјалне заштите.

 

На сајму се представљају Национална организација особа са инвалидитетом - НООИС, Удружење предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом - УИПС, Републички завод за социјалну заштиту, Kомора социјалне заштите, Асоцијација центара социјалне заштите, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, Национална служба за запошљавање, Инспекторат за рад, Републичка агенција за мирно решавање радних спорова и Управа за безбедност и здравље на раду.