Aa

Aa

Ђорђевић отворио конференцију „Свет у 2020“: Улагање у наше грађане омогућиће економски напредак Србије

Ђорђевић отворио конференцију „Свет у 2020“: Улагање у наше грађане омогућиће економски напредак Србије

Ђорђевић отворио конференцију „Свет у 2020“: Улагање у наше грађане омогућиће економски напредак Србије

Читај ми

„Снажна економија, развој земље заснован првенствено на знању, улагање у грађане односно у њихову компетентност и омогућавање њиховог напретка, унапређење квалитета корпоративног управљања и друштвене одговорности, увођење нових технологија и јачање улоге појединца, главни су циљеви којима Србија, на челу са председником Александром Вучићем, тежи у будућности“, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отварајући конференцију „Свет у 2020“ у Народној скупштини Републике Србије. 

 

Министар Ђорђевић рекао је да дијалог и здрава различитост мишљења Србији могу да донесу сигуран просперитет.

 

„Морамо искоренити стереотипе, заборавити на прошлост и бити иновативни у погледу на будућност“, рекао је Ђорђевић и додао да Србија унапређује регулаторну политику у складу са принципима ЕУ и стратешким опредељењем да постане равноправна чланица.

 

Министар је истакао да се ресорно министарство у сфери рада већ сада суочава са ризицима који се очекују у будућности, а подразумевају смањење економских миграција и борбу за квалитетном радном снагом. Како је навео, у сарадњи са Националном службом за запошљавање, спроведене су преквалификације радника у ИТ сектор, а планиране су и у другим областима, како би тржиште рада имало квалитетну радну снагу, а наши грађани били задовољнији.

 

„Незапосленост у Србији је тренутно 9,5 одсто, али циљ је да она буде још мања, између четири и пет одсто. Индустријска револуција ствара јаз у сфери рада и капитала, омогућава онлајн рад, али доноси и одређене ризике, а то је да ће конкуренција временом бити све већа. С обзиром на то, Србија је, по узору на Немачку, приступила изради Стратегије економског развоја Србије до 2050.“, навео је Ђорђевић. 

 

Како каже, економске миграције су још један проблем са којим се сусреће Србија, али и цео свет. Циљ Координационог тима за спречавање економских миграција, на чијем је челу, јесте да се омогући боља пословна клима и услови живота, како би се смањили одласци младих, али и вратили сви они који су отишли из наше земље и привукли страни држављани. 

 

Такође, навео је и да ће пројекат „Мали Шенген“, односно регионално повезивање Србије, Северне Македоније и Албаније и могућност стварања обједињеног тржишта рада на овом делу Балкана, које ће омогућити слободно кретање људи, робе и капитала, како истиче и сам председник Александар Вучић, омогућиће економски напредак Србије и приближити је ЕУ. 

 

На панелу „Case Study 1“ на конференцији „Свет у 2020“ под називом „Србија, једнака за све“, говорила је и в.д. помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић која је навела да Република Србија брине о свим грађанима једнако. Како је истакла, сагласно настојањима Владе Србије да створи модерно друштво у коме не постоји ниједан облик дискриминације, Министарство особе са инвалидитетом посматра као равноправне чланове друштва, а положај особа са инвалидитетом као питање људских права.

 

„Министарство системски приступа и предузима различите активности у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији, настојећи да свакој групацији особа са инвалидитетом омогући да изражава и реализује своје потребе, да има једнаке могућности и право на различитост“, навела је Бaрошевић и додала да је Министарство много тога урадило када је у питању унапређење услова живота особа са инвалидитетом, њихове боље интеграције у друштво и већег запошљавања и да ће то наставити и у будућности.

 

На крају излагања Барошевић је истакла:

„Верујући у визију председника Александра Вучића малим корацима успели смо да направимо велике промене у области унапређења положаја особа са инвалидитетом“.