Aa

Aa

Ђорђевић на отварању првог инклузивног игралишта за особе са инвалидитетом и децу са посебним потребама у Панчеву

Ђорђевић на отварању првог инклузивног игралишта за особе са инвалидитетом и децу са посебним потребама у Панчеву

Ђорђевић на отварању првог инклузивног игралишта за особе са инвалидитетом и децу са посебним потребама у Панчеву

Читај ми

Mинистар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, присуствовали су отварању првог инклузивног игралишта за особе са инвалидитетом и децу са посебним потребама у Панчеву, које је изградио Спортски клуб „Спортико“ захваљујући финансијској подршци Министарства, у партнерству са ЈКП Зеленило Панчево.

 

Министар Ђорђевић рекао је да је изградња овог игралишта још један доказ опредељења Министарства да системски приступи питању унапређења положаја особа са инвалидитетом. Како каже, све што савези и удружења особа са инвалидитетом сматрају да је потребно њиховим члановима да би им се олакшао живот, Министарство ће подржати и у наредном периоду, чиме ће се сигурно додатно унапредити њихових услова живота.

 

„Овако треба да изгледају сви паркови у Србији и да  имају овакав један инклузивни део, како би и млади и особе са инвалидитетом имали где корисно да проводе своје слободно време. Драго нам је што сада имамо и један пример на који могу да се угледају сви остали градови у нашој земљи“, рекао је Ђорђевић.

 

Градоначелник Панчева Саша Павлов истакао је да је Панчево једна од социјално одговорнијих средина и да издваја велика средства из буџета за ову област.

 

„Драго ми је Министарство препознало наше залагање и нам додатно помаже да особама са инвалидитетом пружимо боље услове за живот. Ово је први инклузивни терен у Србији, а надам се да није и последњи и да ће се изградити нови“, рекао је Павлов.

 

Министар је приликом посете Панчеву обишао и Дом за лица са оштећеним видом „Збрињавање” како би се уверио да ли се и даље спроводе неопходне мере када је у питању заштита корисника од корона вируса и да ли има неких евентуалних потешкоћа у раду, а које Министарство може да реши у оквиру своје надлежности и могућности.

 

„Током ванредног стања, али и након њега, руководство и запослени у овој установи обављали су све своје радне обавезе одговорно и према свим инструкцијама ресорног министарства и Владе Србије и заиста заслужују сваку похвалу. Ова установа је један од примера доброг управљања и спровођења мера. Управо због тога, није забележен ниједан случај заразе и то је доказ одговорности свих запослених“, рекао је Ђорђевић.

 

Како је навео, сви планови који су договорени пре ванредног стања, а подразумевају реконструкцију канализационе мреже, вешераја, гасних и електро инсталација у овој установи ће се наставити у наредном периоду. Према његовим речима, све установе у Србији овог типа биће реконструисани како би се подигао квалитет услуга и смештаја корисника.

 

У прошлој години обезбеђена су средства за комплетну адаптацију објекта Међуопштинске организације Савеза слепих Србије Панчево, а финансиране су и инклузивне спортске активности које се реализују у оквиру Дневног боравка за одрасле са физичким инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама.

 

У текућој години обезбеђена су средства за инвестициона улагања и набавку опреме за установе социјалне заштите, за замену кровног покривача, противпожарну заштиту и набавку машине за прање веша за потребе Дома за лица ометена у менталном развоју „Срце у Јабуци” Јабука, за санацију вешераја у Дому за лица са оштећеним видом „Збрињавање” Панчево, као и за уградњу расхладне коморе и набавку опреме за вешерај Геронтолошког центра Панчево.