Aa

Aa

Ђорђевић: Морамо чувати српско наслеђе

Ђорђевић: Морамо чувати српско наслеђе

Ђорђевић: Морамо чувати српско наслеђе

Читај ми

„Књиге у којима је приказана историја и српска традицију морају бити сачуване за будуће нараштаје како би се и на тај начин неговале вредности нашег народа” рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић приликом посете Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу ”Адлигат”.

 

Министар је истакао да се ресор којим он руководи залаже за неговање традиције и очување сећања на оне који су се борили за нашу земљи, и нагласио да у књигама историја може бити најбоље описана и сачувана од заборава.

 

“Адлигат” располаже великом збирком књига које су посвећене управо овој теми, и ресорно министарство ће помоћи рад ове установе јер овако вредно културно наслеђе мора бити неговано и доступно свим грађанима.

 

„Драгоцена колекција овог обима и садржине спада у културно наслеђе од посебног значаја за Републику Србију и као таква мора да ужива посебну заштиту. Треба да будемо изузетно поносни што у Београду имамо овакво Удружење које чува око два милиона експоната и представља јединствену музејску и колекционарску вредност”, рекао је Ђорђевић и на крају посете уписао се у књигу утисака.

 

Председник Удружења ”Адлигат” Виктор Лазић изразио је велику захвалност на посети министра Ђорђевића истакавши да је он први министар у Влади Републике Србије који је обишао просторије Удружења и изразио жељу да подржи његов даљи рад.

 

„Један од наших главних приоритета је да експонате учинимо што приступачнијим широј јавности и верујемо да ћемо у томе имати помоћ ресора на чијем је челу министар Ђорђевић“, истакао је Лазић.

 

У Музеју српске књижевности и Музеју књиге и путовања који су отворени под окриљем Удружења ”Адлигат” налази се четрдесет легата, библиотека целина и збирки најзначајнијих српских породица и интелектуалаца. Између осталог, у Адлигату се налази више српских докумената и предмета из XIV века, више од 1000 страница ратних дневника и ратна документација Црвеног крста Kраљевине Србије из 1914. године као и више од две хиљаде публикација ратне штампе 1914-1918, што представља једну од најзначајнијих збирки српске ратне штампе чију је дигитализацију подржала Британска библиотека из Лондона.